Donald Trump pozdravlja kandidate na avdiciji za Pripravnika. Foto: AP
Donald Trump pozdravlja kandidate na avdiciji za Pripravnika. Foto: AP
S Pripravnikom je Donald Trump iz "samo" poslovneža postal TV-zvezdnik. Foto: AP
Trump in Schwarzenegger po enem od republikanskih soočenj, Foto: AP

Čeprav je Trump konec meseca prek Twitterja sporočil, da bo popolnoma opustil svoje posle in se posvetil le predsednikovanju, in čeprav se ne bo pojavil v prihajajoči sezoni Zvezdniškega pripravnika (posebna izdaja šova Pripravnik, ki je Trumpa proslavil), pa bo novoizvoljeni ameriški predsednik pri NBC-jevi oddaji še vedno sodeloval kot eden od izvršnih producentov.

Novico je potrdila tudi predstavnica Marka Burnetta, ustvarjalca franšize Pripravnik (Apprentice), ki pa ob tem ni sporočila, koliko bo Trump plačan za sodelovanje v novi sezoni, v kateri se bo kot veliki šef preizkusil Arnold Schwarzenegger. V preteklosti je Trumpov delež pri Pripravniku znašal do 50 odstotkov, ob tem pa je Trump prejemal plačila tudi za tuje izpeljanke priljubljenega šova, poroča New York Times.

"Gospod Trump ima velik delež v oddaji in je skupaj z Markom Burnettom tudi njen idejni vodja," je sporočila Trumpova predstavnica za stike z javnostjo Hope Hicks. Hicksova je potrdila, da govori o finančnem deležu.

Schwarzenegger na preizkušnji
Za prihajajočega predsednika, čigar poslovno-finančni holding se je že znašel pod drobnogledom kot neetičen, bi njegove nadaljnje povezave s Pripravnikom lahko načele novo serijo vprašanj glede navzkrižja interesov. Za NBC, ki je negoval Trumpov zvezdniški status, dokler ta lani zaradi predsedniške kandidature ni šova zapustil, pa bi dejstvo, da se bo prihodnji predsednik finančno okoristil z eno najbolj gledanih oddaj, lahko sprožilo pomisleke, kako se bo politično polarizirano občinstvo odzvalo.

Prva epizoda novega Zvezdniškega pripravnika bo premierno prikazana 2. januarja, velikih sponzorjev pa ne manjka. Trump ne skriva, da ga močno zanima, kako se bo Schwarzenegger, nekdanji kalifornijski guverner, igralec in bodybuilder izkazal kot voditelj - celo do te mere, da na svojih zborovanjih sprašuje podpornike, kako se njim zdi, da se bo odrezal.

Maja je bil v intervjuju za NBC povsem jasen, da ostaja del oddaje - tako čustveno kot finančno. "Veste, imam velik del te oddaje, že od nekdaj. Z Markom sva jo naredila skupaj. Bila sva enakovredna partnerja, 50-50."

Novoizvoljeni predsednik in Burnett ostajata v dobrih odnosih, čeprav Burnettu deli Trumpove predsedniške kampanje, predvsem tisti, ki so spodbujali mizoginijo, sovraštvo in razklanost, nikakor niso bili po godu. Burnett se je ta teden sestal s Trumpom in mu podal nekaj predlogov za njegovo inavguracijo 20. januarja, vključno s helikopterskim poletom od New Yorka do Washingtona in parado po Peti aveniji na Manhattnu.

"Vstopamo v območje somraka"
Na novico se je odzval tudi Robert Reich, prekaljeni politični komentator, profesor in avtor, ki je deloval v treh predsedniških demokratskih administracijah, vključno s Clintonovo.

"Predstavljajte si, če si lahko, da bi bil republikanski predsednik Dwight Eisenhower hkrati predsednik ZDA in izvršni producent komične TV-oddaje I Love Lucy, ene najpopularnejših oddaj tistega časa. Težko si je to predstavljati - ne le zato, ker je bil Eisenhower dostojanstven in vesten, ampak tudi zato, ker predsedniki niso tudi producirali TV-oddaj. Do 20. januarja 2017 predsedniki niso ob predsednikovanju počeli nič drugega. Njihov edini posel je bilo predsednikovanje. In zdaj vkoraka Donald Trump, čigar celotno odraslo življenje je bil en sam resničnostni TV-šov in ki je še svoje obdobje novoizvoljenega predsednika sprevrgel v TV-spektakel. Trump se zdi odločen, da urad predsednika kar se da poniža, hkrati pa si vztrajno nabira navzkrižje interesov. Vstopamo v območje somraka."