Trumpov govor ob napovedi predsedniške kandidature je bil s 45 minutami do zdaj najdaljši od vseh kandidatov. Foto: Reuters
Trumpov govor ob napovedi predsedniške kandidature je bil s 45 minutami do zdaj najdaljši od vseh kandidatov. Foto: Reuters
Trump ima pod okriljem obe največji lepotni tekmovanji v ZDA. Foto: Reuters

Trump kljub temu vztraja pri svojih izjavah, ki jih je podal 16. junija ob napovedi predsedniške kandidature, da so priseljenci iz Mehike posiljevalci in morilci.

Pretekli teden je televizija Univision, ki predvaja program v španskem jeziku, odpovedala prenose tekmovanja za Miss ZDA in Miss Universe, katerih delni lastnik je Trump. Slavni slovenski zet (njegova soproga je Sevničanka Melanija Knavs, zdaj Melania Knauss-Trump) je odgovoril z napovedjo tožbe, vodilnim pri televiziji pa je prepovedal uporabo svojega igrišča za golf v Miamiju.

Proti ameriški televiziji NBC, ki ji je prinesel veliko denarja z oddajama Pripravnik (Apprentice) in Zvezdniški pripravnik (Celebrity Apprentice), za zdaj ne napoveduje tožbe, jo je pa označil za "šibko" in nespametno, ker se ne zaveda resnosti vprašanja priseljevanja.

"Televizija NBC je šibka in se, kot vsi drugi, trudi biti politično korektna. Prav zato je naša država v resnih težavah," je dejal Trump. "Podprli bodo laganje Briana Williamsa (sloviti voditelj, ki je malce potvarjal oz. napihoval svoje vojaške zgodbice, op. a.), ne bodo podprli ljudi, ki povedo naravnost, kako stvari stojijo, pa naj si bo še tako neprijetno za slišati."

"Odpuščen si"
Oddaje o ljudeh, ki so za uspeh pripravljeni narediti vse, so televiziji NBC leta 2004 zagotovile 21 milijonov gledalcev na oddajo. Lanska sezona jih je imela le še 7,6 milijona.

Oddaji Pripravnik se je Trump sam odpovedal, preden je napovedal predsedniško kampanjo, vendar bi se k njej vrnil po neizogibnem porazu. Oddaja se bo nadaljevala, ni pa še znano, kdo bo zamenjal Trumpa, da izreče tisti znameniti stavek: "Odpuščen si."

Trump je v zadnjem pogovoru za televizijo CNN dejal, da lahko pove, kar misli, ker je bogat in mu ni treba iskati sponzorjev za predsedniško kampanjo. Na novinarski konferenci v Chicagu je v ponedeljek dejal, da stališč do priseljencev ne bo spreminjal, ker da so povsem točna.

Naj spomnimo - Trump je v svojem govoru ob napovedi predsedniške kandidature za mehiške priseljence dejal, da "prinašajo v državo mamila in kriminal, so posiljevalci, nekateri, predvidevam, pa so tudi dobri ljudje". 69-letnega Trumpa podpira republikanska stranka.