Igralka še naprej buri domišljijo mnogih. Foto: EPA
Igralka še naprej buri domišljijo mnogih. Foto: EPA
Marilyn Monroe
Lani je minilo 50 let od njene smrti. Foto: EPA

Ni ji sledila samo množica ponorelih oboževalcev, vsak njen gib so temeljito spremljali tudi agenti FBI-ja po naročilu razvpitega šefa J. Edgarja Hooverja. Celoten dosje je še vedno nekje v skrbno zastraženih sefih FBI-ja. Ko se je avgusta do njih želela dokopati tiskovna agencija AP za potrebe priprave serije prispevkov ob igralkini 50. obletnici smrti, so z urada sporočili, da gre za zaupne informacije.

Nekaj mesecev pozneje - po številnih zahtevah in pritožbah - je javnosti postala dostopna najnovejša različica tega dokumenta. FBI je dosje z imenom Monroe odprl že leta 1955, med tajnimi dokumenti pa se je znašla tudi anonimna prijava iz leta 1956, v kateri piše, da je bil igralkin takratni mož Arthur Miller komunist, s katerim je Marilyn "odletela v komunistično orbito".

Bližnji prijatelji in znanci igralke so postali - po zapisih FBI-ja - izjemno zaskrbljeni zaradi njene povezanosti s Frederickom Vanderbiltom Fieldom, ki ga je njegova vplivna in bogata družina razdedinila zaradi njegovih levičarskih pogledov. Monrojeva je Fielda obiskala v Mehiki, kamor je emigriral, in "ta obisk je povzročil precejšnjo zaskrbljenost med njeno spremljevalno ekipo in člani ameriških komunistov v Mehiki", je zapisano v dokumentih. Field in Monroejeva sta si delila mnoge nazore - oba sta zagovarjala spoštovanje človekovih pravic in enakost črnskega prebivalstva.

Dokumenti tako razkrivajo, kako je FBI temeljito in obsežno spremljal vsak korak hollywoodske zvezde: od njenih potovanj do druženj. Vse s ciljem, da najdejo povezavo z njenimi domnevnimi komunističnimi nazori. Med drugim jim je v oči padla tudi njena zahteva za potovalno vizo v Rusijo.

Pomanjkanje dovolj močnih dokazov
Pa vendar Hooverjev FBI ni nikoli zbral dovolj dokazov, da bi lahko dokazal, da je bila igralka levičarskih nazorov. "Njeni pogledi so bili popolnoma levičarski, toda tudi če je bila aktivna članica partije, te informacije ni imel nihče izmed njenih spremljevalcev v Los Angelesu," je še zapisano v dokumentih.

Igralko so leta 1962 našli mrtvo v njeni hiši v Brentwoodu. Uradna preiskava pa je pokazala, da je bil vzrok smrti samomor.