Elizabeta II. in princ Filip na poročni dan pred 73 leti. Foto: AP
Elizabeta II. in princ Filip na poročni dan pred 73 leti. Foto: AP

Elizabeta in Filip, sicer bratranca v drugem oz. tretjem kolenu njegova mati princesa Alice je bila pravnukinja kraljice Viktorije, Elizabetin oče Albert oz. kralj Jurij VI. pa Viktorijin pravnuk, poleg tega pa sta v sorodu tudi po "danski" liniji, saj imata istega pradedka, danskega kralja Kristijana IX. sta se spoznala že kot otroka, ko je bilo njej komaj osem let, in se nato pogosto srečevala na raznih prireditvah in kraljevih dogodkih.

Ko je bilo Elizabeti 13 let, se je v čednega mornariškega častnika zaljubila. Začela sta si dopisovati, dokler ni ljubezen prerasla najstniško zaljubljenost. Čeprav tako Elizabetin oče, kralj Jurij VI., kot člani britanske vlade nad zvezo niso bili navdušeni zaradi Filipovih sorodstvenih vezi (njegovi sestri sta se poročili z Nemcema, povezanima z nacizmom), je mlada princesa vztrajala pri svoji izbiri in 9. julija 1947 je dosegla veliko zmago: Buckinghamska palača je razglasila njuno zaroko. Poročila sta se 20. novembra istega leta v Westminstrski opatiji.

Filip se je pred poroko moral odpovedati svojemu nazivu danskega in grškega princa, se spreobrnil iz grške pravoslavne vere v anglikansko in prevzel naziv Philip Mountbatten. Kralj mu je ob poroki nato podelil še naziv njegove kraljeve visokosti in ga imenoval za vojvodo Edinburškega.

Ker sta se poročila v povojnem času, je bila njuna poroka skromnejša, kot bi pričakovali za poroko bodoče kraljice, Elizabeta je za svojo poročno obleko med drugim zbirala kupone za blago, da jo je lahko dala izdelati, na slovesnosti so manjkale številne evropske kronane glave, na poroki ni bilo niti Filipovih najožjih sorodnikov zaradi že prej omenjenih povezav z nacizmom.

Elizabeta in Filip med prebiranjem voščil svojih najbližjih. Foto: Reuters
Elizabeta in Filip med prebiranjem voščil svojih najbližjih. Foto: Reuters

Zgodba o izgubljenem poročnem šopku

Zanimivo zgodbo, povezano s poroko, je pred leti razkril tudi sin fotografa, ki je ovekovečil mladoporočenca na njun veliki dan. Za to nalogo je Filip namreč zadolžil svojega prijatelja Sterlinga Henryja Nahuma. A ta je šele po poroki opazil, da se je nekje med slovesnostjo in uradnim fotografiranjem izgubil poročni šopek. Ker bi prej ali slej kdo opazil, da ga nevesta na fotografijah ne drži v rokah, so ko sta bila Elizabeta in Filip že na medenih tednih na hitro organizirali še eno poročno fotografiranje.

Od takrat, pravijo poznavalci britanske kraljeve družine, Buckinghamska palača skrbno pazi tudi na ta vidik - vse kraljeve neveste od tedaj naprej so tako imele dva identična poročna šopka, enega za slovesnost in enega za fotografiranje.

Skoraj natančno eno leto po poroki, 14. novembra 1948, se je kraljevskemu paru rodil prvorojenec, princ Charles. Dve leti pozneje sta dočakala hčer, Anne (1950), in po desetih letih premora, ko je Elizabeta po očetovi smrti sedla na prestol, zakon s Filipom pa naj bi zašel v težave, še Andrewa (1960) in Edwarda (1964).

Danes imata osem vnukov in osem pravnukov, trije izmed njih, princa George in Louis ter princesa Charlotte, pa so jima ob 73. obletnici poslali ročno izdelano čestitko. Ko sta jo nato prebirala, ju je v svoj objektiv ujel uradni fotograf, fotografijo pa so nato v Buckinghamski palači delili še z javnostjo.