Foto: Reuters
Foto: Reuters

Notranjo preiskavo oddaje je produkcijska hiša Warner Bros Television sprožila, ko so se pojavili številni očitki o nadlegovanju in drugih nepravilnostih pri njeni pogovorni oddaji.

"Takoj prvi dan sem vsem sodelavcem rekla, da bo The Ellen DeGeneres Show mesto, kjer nihče ne bo povzdignil glasu in kjer bo čisto vsak spoštovan," je zapisala v e-sporočilu, ki ga je poslala zaposlenim. "Več kot očitno se je od takrat nekaj spremenilo in resnično razočarana sem, ko ugotavljam, da ni bilo tako."

Zavezana k spremembam

Poudarila je, da čuti globoko sočutje do vseh, ki niso dobili poštene obravnave. "Ko je moja oddaja rasla, več nisem zmogla vsega sama, zato sem se na druge začela zanašati, da opravijo dela, kot bi jih opravila sama. Ampak očitno tega nekateri niso počeli. To se bo zdaj spremenilo in zavezujem se k temu, da se tovrstne stvari ne ponovijo nikoli več."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

DeGeneresova, katere oddaja je v zadnjih 17 letih prejela številne nagrade, se je dotaknila tudi kritik, ki so bile namenjene neposredno njej in njeni osebnosti.

"Ugotovila sem tudi, da ljudje, ki delajo zame in z menoj, javno govorijo o meni in narobe predstavljajo, kdo sem. To se mora nehati," je poudarila. Sporočilo je končala z besedami, da je vesela, da končno potekajo pogovori o poštenosti in pravici. "Vsi moramo biti bolj ozaveščeni glede tega, kakšen vpliv imajo lahko naše besede."

Obtožbe predvsem na račun izvršnih producentov

Preiskavo so sprožili zaradi več očitkov in obtožb, ki so se na račun izvršnih producentov oddaje pojavili v javnosti. Ti naj bi dolgoletnim članom ekipe med izbruhom pandemije grozili, jih nadlegovali ter bili ob tem večkrat celo rasistični in žaljivi. Točna imena vpletenih za zdaj še niso znana, a šlo naj bi predvsem za del produkcijske ekipe, ki je odgovorna za snemanje.

Zaposlenim so producenti najprej poslali kratko sporočilo o njihovih plačah in statusu zaposlitve med ukinitvijo snemanja oddaje, nato pa so se znesli nad tistimi, ki so po telefonu zahtevali dodatna pojasnila. Po podatkih tujih medijev naj bi večini zaposlenih zmanjšali plačo za 60 odstotkov. Dodaten sum nepravilnih praks pa je vzbudilo še najetje zunanjega snemalnega podjetja za domače snemanje oddaje, kar je v nasprotju s sindikalno pogodbo snemalnih delavcev.