Eminem ne dovoli izvajanja svoje glasbe v sklopu predsedniške kampanje. Foto: EPA
Eminem ne dovoli izvajanja svoje glasbe v sklopu predsedniške kampanje. Foto: EPA

Vivek Ramaswamy je na državnem sejmu v Iowi prijel za mikrofon in odpel Eminemovo najbolj znano skladbo Lose Yourself, posnetki z dogodka pa so se hitro razširili na družbenih omrežjih.

Dva tedna pozneje je Eminem prek podjetja za izvajalske pravice BMI predsedniškega kandidata pozval, naj neha uporabljati njegovo glasbo. "BMI bo izvajanje Eminemovih del med kampanjo Vivek 2024 obravnaval kot kršitev avtorskih pravic," so zapisali v pismu Ramaswamyju.

Ramaswamyjev predvolilni štab je sporočil, da bodo upoštevali zahtevo Marshala Mathersa III., kar je pravo Eminemovo ime. Tiskovna predstavnica Tricia McLauglhin je na omrežju X zapisala, da bodo "rapanje prepustili pravemu 'slim shadyju'," kot se je na albumu The Marhsalll Mathers iz leta 2000 oklical Eminem.

Da Vek je že v študijskih letih rad prijel za mikrofon. Foto: Reuters
Da Vek je že v študijskih letih rad prijel za mikrofon. Foto: Reuters

38-letni podjetnik Vivek Ramaswamy velja za vzhajajočo zvezdo med republikanci, hkrati pa je milijonar iz Ohia tudi velik podpornik Donalda Trumpa, ki mu ankete pred volitvami prihodnje leto napovedujejo največ podpore med republikanci.

Na univerzi Harvard je diplomiral iz biologije in ustanovil farmacevtsko podjetje Roivant Sciences. Med študijem se je ukvarjal tudi z rapom pod umetniškim imenom Da Vek, že takrat pa naj bi izvajal Eminemovo glasbo.

Več glasbenikov v preteklosti opozorilo Trumpa

Številni glasbeni izvajalci so v preteklosti ameriške predsedniške kandidate že morali opozoriti na avtorske pravice, poroča BBC. Trump je prejel več deset opozoril, med drugim so bila to opozorila Rolling Stonesov, Queenov, Adele in Pharella Williamsa. Že leta 2008 so Foo Fighters in Jackson Browne od republikanskega kandidata Johna McCaina zahtevali, naj neha uporabljati njihovo glasbo.