"Če zraste doma na vrtu, potem bo verjetno boljšega okusa," je prepričana prva dama ZDA. Foto: Reuters
Zelenjavni vrt Michelle Obama
Pri pobiranju pridelkov so Michelle pomagali učenci ene izmed osnovnih šol, pa tudi soprog Barack Obama in NBA-jev zvezdnik Alonzo Mourning. Foto: Reuters

Soproga predsednika ZDA Baracka Obame je kot znana zagovornica zdravega načina življenja, tako telesne vadbe kot prehranjevanja, prišla na idejo, da bi na južni trati Bele hiše imela svoj ekološki kotiček, in idejo je leta 2009 tudi uresničila. Sprva je zelenjavo posadila na 100 kvadratnih metrov, do danes pa se je vrt razširil na skoraj 300.

Na njem so pridelali več kot 900 kilogramov zelenjave, ki jo kuharji Bele hiše vključujejo tudi v uradne sprejeme visokih gostov, del pa so je podarili tudi dobrodelnim organizacijam.

"Kako kaj vrt vaše žene?"
V govoru pred Belo hišo se je Michelle ta teden zahvalila osebju, ki je delalo na vrtu, in ekipi, ki stoji za njeno dobrodelno pobudo Let's Move! (Gibajmo se!). Ta spodbuja otroke h kakovostnemu prehranjevanju in zdravemu življenjskemu slogu.

Prva dama je izpostavila prvi sistem Bele hiše za kompostiranje, prvi čebelnjak in prvi vrt za opraševanje, ki skrbi za dobro ptic, metuljev in čebel. Pridelke z vrta je Obamova med drugim dajala tudi kot darila voditeljem držav in celo papežu, ki je od ameriškega predsednika ob obisku Vatikana prejel škatlo semen.

"Eno od najpogostejših vprašanj, ki jih dobi (Obama) od svetovnih voditeljev, je: 'Kako kaj vrt vaše žene?'" je povedala Michelle.

Bosta rokave zavihala tudi Melania ali Bill?
Toda Michelle skrbi, kaj bo z vrtom po tem, ko ona odide iz Bele hiše. Vrt namreč ni tradicija, pred njo je zelenjavo izmed prvih dam vzgajala le Eleanor Roosevelt, ki se je med drugo svetovno vojno skušala zamotiti z "zmagovitim vrtičkom", kot so ga imenovali.

Da bi preprečila uničenje svoje zapuščine, ko se bo januarja izselila iz Bele hiše, je ameriška prva dama ta teden vrt obdala s kamnom, betonom in jeklom, kar mu zagotavlja trdnejšo strukturo. "S ponosom me navdaja zavedanje, da bo ta majhen vrt živel naprej kot simbol našega upanja in sanj ustvarjanja bolj zdravega naroda za naše otroke," je dejala.

Odhajajoča prva dama je zagotovila 2,5 milijona dolarjev sredstev dobrodelnih organizacij za vzdrževanje vrta po njenem odhodu. "Upam, da bodo prihodnje prve družine cenile ta vrt, kot smo ga mi," je dodala.

Kakšne načrte imata z vrtom, doslej v predsedniški kampanji nista pojasnila ne demokratska kandidatka Hillary Clinton ne njen republikanski protikandidat Donald Trump. S Clintonovo bi sicer največja odgovornost za vrt najverjetneje padla na ramena njenega moža Billa, medtem ko bi v primeru zmage Trumpa za vrtnarska dela morala poprijeti tudi njegova soproga Melania.