Papež Frančišek je sprejel ameriškega predsednika Baracka Obamo v izjemno prijetnem ozračju. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Papež Frančišek je sprejel ameriškega predsednika Baracka Obamo v izjemno prijetnem ozračju. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Obama prvič pri papežu

"Dobrodošli, gospod predsednik," je na sprejemu v Vatikanu dejal papež Obami, ta pa mu je odgovoril: "Občudujem vas."

Prvi pogovori sedanjega papeža in ameriškega predsednika so potekali okoli 50 minut za zaprtimi vrati v knjižnici apostolske palače.

Največ pozornosti sta sogovornika namenila prizadevanjem za zmanjšanje neenakosti po svetu in boju proti revščini. Dotaknila sta se tudi krize v Ukrajini, razmer v Siriji, bližnjevzhodnega mirovnega procesa in konflikta v Južnem Sudanu.

Srečanje so s posebnim zanimanjem spremljali ameriški mediji, saj je Obama v preteklosti prišel v spor s Cerkvijo v ZDA, ko je podprl pravico do splava in istospolne poroke. O cerkvenih stališčih do teh vprašanj se je izrekel tudi papež Frančišek, le da je uporabil za odtenek mehkejše besedišče od svojih predhodnikov.

Kljub temu pa se filozofsko neskladje obeh voditeljev lahko združi v vsaj eni točki - oba sta goreča zagovornika boja proti revščini in zmanjšanju vse večje neenakosti na svetu. Tako je v preteklosti Obama papeža večkrat pohvalil zaradi njegovih prizadevanj pomagati revnim.

Povabilo za obisk ZDA
Ob koncu srečanja sta si Obama in Frančišek izmenjala darila. Ameriški predsednik je dobil v dar izvod papeževe okrožnice, Luč vere - Lumen fidei v kateri je papež poudaril, da bi morala vera služiti "skupnemu dobremu", med drugim pa izrazil nasprotovanje istospolnim porokam in splavu.

"To bom verjetno bral v Ovalni pisarni, ko bom zelo zagrenjen. Zagotovo mi bo vlilo novih moči in me pomirilo," je v smehu dejal Obama.

Predsednik ZDA je vrhovnemu poglavarju Cerkve podaril skrinjico s semeni sadja in zelenjave, ki jih uporabljajo v vrtu Bele hiše, ponosu prve dame ZDA Michelle Obama.

"Če boste imeli priložnost priti v Belo hišo, vam lahko razkažemo tudi naš vrt," je povabil Obama. "Absolutno," je odgovoril papež.

Obama je pred srečanjem s papežem v pogovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera poudaril, da je papež Frančišek navdih za ljudi po vsem svetu, tudi zanj. "Seveda pa to ne pomeni, da se strinjava glede vsega," je dodal.

To je sicer Obamov drugi obisk v Vatikanu, julija leta 2009 ga je sprejel prejšnji papež Benedikt XVI. Po srečanju z vrhovnim voditeljem Rimskokatoliške cerkve bosta ameriškega predsednika v Rimu ločeno sprejela tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano in premier Matteo Renzi.

Obama prvič pri papežu