Resnična? Voščena? Obisk v muzeju zna biti prava dogodivščina,  saj se človek zlahka zmede, kdo je živ in kdo le dobra kopija. Foto: Reuters
Resnična? Voščena? Obisk v muzeju zna biti prava dogodivščina, saj se človek zlahka zmede, kdo je živ in kdo le dobra kopija. Foto: Reuters

Najznamenitejši muzej voščenih lutk, pred katerim se dan za dnem vijejo vrste radovednih obiskovalcev, ki potrpežljivo čakajo na vstop v svet voščene slave, je še vedno tisti na Baker Streetu v Londonu. Ker je bil tako priljubljen, je sčasoma razširil svoja "krila", tako da ga je mogoče obiskati tudi v Amsterdamu, Berlinu, Hongkongu, Las Vegasu, New Yorku, Šanghaju in Washingtonu.

A to še ni vse, saj bo prvega avgusta vrata odprl tudi muzej voščenih lutk v Hollywoodu, mestu, kjer se že tako po promenadah sprehajajo zvezdniki iz mesa in krvi, po ulicah vozijo najprestižnejši avtomobili, izza vogalov kukajo paparaci, zvezde pa živijo v razkošnih vilah s toliko sobami, da jih ne znajo niti prešteti.

V "mestu angelov" so za pokušino pred uradnim odprtjem sedmi sili že pokazali nekaj lutk, ki se jim bo mogoče približati bolj, kot se navadni človek kadar koli v svojem življenju lahko približa slavnim in bogatim. Med njimi so tudi Jennifer Lopez, Jim Carrey in Jamie Foxx, katerih "koža" se blešči od svetlobe in je tako gladka ter napeta, kot bi si jo verjetno marsikdo želel tudi v resnici.

V spodnji galeriji si lahko ogledate fotografije iz muzeja v Hollywoodu, kjer je naložba stala 55 milijonov dolarjev, sledijo pa voščeni zvezdniki, ki so "dom" našli v drugih muzejih Madame Tussauds.

A. P.