Po celotnem Newarku so izobešeni plakati pokojne pevke. Vzrok njene smrti še ni znan. Foto: EPA/Reuters
Po celotnem Newarku so izobešeni plakati pokojne pevke. Vzrok njene smrti še ni znan. Foto: EPA/Reuters
Bobby Brown
Bobby Brown je na pogreb prišel skupaj s svojo zaročenko. Foto: EPA/Reuters
Pogreb Whitney Houston
V spomin na Houstonovo so državne zastave spustili na pol droga. Foto: Reuters
Pogreb Whitney Houston
Houstonova bo pokopana poleg svojega očeta Johna Houstona na pokopališču v Westfieldu v New Jerseyju. Foto: Reuters
Slovo od Whitney Houston

Družina, oboževalci in številni zvezdniki so se en teden po nenadni smrti pevke Whitney Houston, ki se je s svojim glasom zapisala v zgodovino kot ena največjih popzvezdnic vseh časov, od nje poslovili v Newarku.

Slovo od pokojne v cerkvi, kjer je Houstonova nastopala v gospelzboru skupaj s svojo mamo Cissy Houston, je začel duhovnik Joe Carter. Mati pokojne je v javnem pisnem sporočilu hčerki dejala, da ji je Sveti duh ob njenem rojstvu povedal, da ne bo dolgo z njo, vendar pa je Bogu hvaležna za "prečudovito rožo", ki ji jo je dovolil vzgajati in ceniti 48 let. "Počivaj, moje dekle, v miru," je Houstonova sklenila pismo.

Na žalni slovesnosti, ki so jo prenašali tudi v neposrednem televizijskem prenosu in prek spleta, je bilo navzočih okoli 1.500 gostov, med njimi tudi številna znana imena.

Od Whitney pa se na žalni slovesnosti ni mogel v celoti posloviti njen nekdanji mož Bobby Brown. Ta je sicer prišel na pogreb, toda tam se ni zadržal dolgo - medtem ko nekateri mediji poročajo, da je pevkina družina prepovedala vstop glasbeniku, saj meni, da je predvsem on kriv za propad Whitney Houston, drugi poročajo, da je cerkev zapustil zaradi slabega počutja.

Poseben govor je Whitney posvetil njen soigralec iz filma Telesni stražar Kevin Costner, ki je dejal, da je Whitney bila ena največjih pevk vseh časov in da vsa mlada dekleta sanjajo o tem, da bodo nekega dne kot Houstonova. Igralec je omenil, da imata s pokojno skupno to, da sta oba odrasla v baptistični cerkvi, kar je sprožilo aplavz in nasmehe. Nagovor sta imela tudi pevkin dolgoletni mentor, producent in oče njenega vzpona Clive Davis ter pevkin dolgoletni stražar Ray Watson, ki je povedal, da je izgubil svojo dobro prijateljico, sestro in "šefico".

Whitney v spomin pa so zapeli Stevie Wonder, Alicia Keys, R Kelly in Whitneyjina sestrična Dionne Warwick. Pesem I belive in you and me, ki jo je izbrala pevkina družina, je zapela Kim Burrell.

Na pogrebu bi morala zapeti tudi Aretha Franklin, a se legendarna glasbenica od svoje krščenke ne bo mogla posloviti zaradi zdravstvenih težav.

"Njena največja zapuščina je njena mogočna glasba," je pripadnikom sedme sile dejal eden prvih gostov, prispelih v Newark, Jesse Jackson, vodilni ameriški borec za državljanske pravice in baptistični duhovnik. Pogreba so se udeležili tudi Oprah Winfrey, Spike Lee, Mariah Carey, Queen Latifah, Brandy, Jordin Sparks, Jennifer Hudson, Mary J. Blige, Forest Whitaker in Vivica Fox ter Whitneyjin spremljevalec Ray J.

Pogrebni avtomobil zlate barve so na poti do baptistične cerkve, kjer poteka pogreb, opazili števili oboževalci, ki pa niso ugodili prošnjam policije, naj pogreb souldive raje spremljajo doma prek televizijskih zaslonov in spleta. "Zelo veliko mi je pomenila. Velikokrat sem dobesedno le sedela v svoji sobi in pela njene pesmi," je dejala 42-letna oboževalka pevke, ki se je pripeljala iz daljnega Detroita, da bi se poslovila od legendarne Whitney: "Bila je tako resnična in to je tisto, kar mi je pri njej bilo najbolj všeč."

Policija je ulice okoli cerkve zaprla in navadni smrtniki, ki so se želeli posloviti od Houstonove, so ostali nekaj ulic stran, kjer so najpodjetnejši med njimi že prodajali majice in njeno glasbo. Pogrebna slovesnost je potekala v ožjem krogu zaradi odločitve njene družine.

Žalno slovesnost lahko v živo spremljate tukaj.

Pogrebna slovesnost bi prvotno morala potekati v športni dvorani, ki lahko sprejme 18.000 ljudi, vendar so se svojci na koncu odločili drugače, je povedal lastnik pogrebnega zavoda Carolyn Whigham. Odločili so se za pogreb v baptistični cerkvi novega upanja v New Jerseyju, Whitney pa bo k večnemu počitku legla poleg svojega očeta.

Franklinova je bila, tako kot še veliko drugih, ob novici o smrti pevke šokirana. Za oddajo Today je povedala, da je bila prepričana, da se Whitney vrača na pota stare slave, ko je videla posnetke iz njenega novega filma Sparkle: "Videti je bila čudovito."

Komentirala je tudi pevkino zadnjo turnejo, ko je prejela veliko kritik na račun slabega petja. "Občinstvo je bilo zelo nesramno," je povedala Aretha in dodala: "Prepričana sem, da je bila obupana. Če si pevec in ne moreš zapeti tistega, kar si želiš, in ona je imela težave s tem, te to povsem pobije."

Mnenje ameriške javnosti deljeno
Daily Mail poroča, da so v eni izmed oddaj gledalci izrazili različna mnenja glede ukaza republikanskega guvernerja Chrisa Christieja, da morajo v spomin na Houstonovo državne zastave spustiti na pol droga. "Bila je odvisnica od mamil. To, da častimo ljudi, ki so zašli na kriva pota, je sramota za našo družbo," je dejal nekdanji ameriški marinec.

Druga klicateljica pa je dejala, da pevkino zasebno življenje ni pomembno. Izrazila je mnenje, da bi morali Whitney v spomin prirediti posebno parado ali pa celo razglasiti nov praznik.

V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate utrinke iz Newarka, rojstnega mesta Whitney Houston, kjer se je pogreb začel ob 12.00 po krajevnem času v baptistični cerkvi novega upanja. Številni oboževalci pa pevki v čast, ki se jo bodo spominjali po njenih uspešnicah, kot so I Will Always Love You, Saving All My Love For You, How Will I Know, Greatest Love Of All, Run To You, My Love Is Your Love, ves čas polagajo sporočila, balone in rože.

Slovo od Whitney Houston