Whitney je za vedno pomahala v slovo. Foto: EPA
Whitney je za vedno pomahala v slovo. Foto: EPA
Whitney Houston
Whitney je bila prva med divami in navdih mnogim. Foto: EPA
Bobby Brown
Z Bobbyjem sta spisala eno izmed najbolj vihravih ljubezenskih zgodb zabavne industrije. Ko sta se Whitney in Bobby poročila, je bila pevka na vrhuncu slave in njeni albumi so se prodajali kot za med. Houstonova je bila v javnosti zelo priljubljena, saj je bila ne samo odlična pevka, ampak tudi brezmadežna princeska, ki so jo puritanski Američani oboževali. Brown pa je bil njeno popolno nasprotje - član fantovske zasedbe New Edition je tipičen R & B pevec. Poročila sta se leta 1992. Ločila pa po 14 letih burnega skupnega življenja. Foto: EPA
Whintey Houston
Svojo zadnjo vrnitev na glasbene odre je uprizorila (neuspešno) leta 2009. Foto: EPA

Houstonova je umrla sinoči ob 15.43 po pacifiškem času stara le 48 let. Novico o njeni smrti je potrdil njen predstavnik za stike z javnostjo, vzrok smrti pa še ni znan, policija je zatrdila, da pevka ni umrla nasilne smrti, ameriška tabloidna spletna stran TMZ pa poroča, da je Whitney umrla v kopalni kadi, kjer je zaspala pod vplivom anksiolitikov xanax, ki naj bi jih zaužila skupaj z večjo količino alkohola.

V hotelski sobi so bili takrat njena frizerka, stilist in dva telesna stražarja, ki so jo čakali, da se bo začela pripravljati za zabavo glasbenega mogotca Cliva Davisa. Ko pa Whitney več kot eno uro ni bilo iz kopalnice in ni odgovorila niti na njihovo trkanje, jih je zaskrbelo. V kopalnico so poslali frizerko, ki je bila edina ženska med osebjem, naj pogleda, kaj je narobe. Houstonovo je našla v kopalni kadi z glavo pod vodo, telesni stražar jo je potegnil ven in takoj začel nuditi prvo pomoč, a bilo je prepozno.

Pred hotelom Beverly Hilton, v katerem je Houstonova preživljala svoje zadnje dni, so po poročanju TMZ-ja že popoldne (po ameriškem času) opazili šest policijskih avtomobilov, kmalu pa so na prizorišče prišli tudi rešilni avtomobili. Žal pevki niso mogli več pomagati, saj so ikono popglasbe, ki se je usidrala v srca svojih oboževalcev s skladbami, kot so I Will Always Love You, I Wanna Dance With Somebody in One Moment in Time, našli neodzivno v njeni hotelski sobi.

Po poročanju TMZ-ja so bili vsi poskusi reševalcev, da jo oživijo, neuspešni, našli pa naj bi jo v kadi. Uradni vzrok smrti bo znan šele po avtopsiji. V njeni hotelski sobi naj ne bi bilo prisotnih nobenih nedovoljenih poživil ali alkohola, še poroča TMZ in dodaja, da je policija našla v sobi številna zdravila na recept.

Truplo so identificirali člani družine in prijatelji, ki so bili prisotni ob prihodu policistov. Kasneje pa so se vrata za njene bližnje zaprla. Niti Whitneyjina hčerka Bobbi Kristine niso pustili k truplu, je še poročal TMZ.

Pevko so mediji nazadnje opazili v četrtek, ko je zmedena stala pred enim izmed hollywoodskih nočnih klubov. Po poročanju rumenega Hollywood Reporterja se je tisti večer sprla s finalistko resničnostnega šova X Factor Stacy Francis in se vedla precej "bojevito".

Njeno življenje so poleg zavidljive pevske kariere zaznamovali boji, najmočnejši je bil tisti z odvisnostjo. Na zdravljenju se je zadnjič pojavila maja lani. "Whitney se je prostovoljno vključila v program, da bi si pomagala pri dolgoročnem procesu okrevanja," je takrat dejal njen predstavnik za stike z javnostjo. Whitney se je trudila obuditi svojo kariero, lani celo nastopala, ampak težave - domnevno z drogo - so bile prevelike, da bi jih prebrodila.

Njeno življenje je bila glasba
Glasba ji je bila položena v zibelko, že takoj po tem, ko je prijokala na svet, 9. avgusta 1963. Kot najmlajša izmed treh otrok je hitro spoznala svet melodij, saj izhaja iz glasbene dinastije. Njena mati je bila pevka gospela Cissy Houston. A ne samo njena mama, posebni pečat v zakladnico gospela, r'n'b-ja, popa in soula so naredile tudi njeni sestrični Dionne Warwick in pokojna Dee Dee Warwick ter njena botra Aretha Franklin. Z enajstimi leti je mala Whitney sledila korakom svoje matere in začela nastopati kot solistka v mladinskem gospelovskem zboru. In od takrat se je pisala zgodba z naslovom Whitney Houston.

V zgodovino glasbe bo za svoje dosežke zapisana z zlatimi črkami. Konec koncev je bil njen album Whitney prvi album, ki ga je posnela ženska izvajalka in je že prvi teden debitiral na prvem mestu lestvice Billboard. V svoji karieri je prodala več kot 170 milijonov albumov.

Svoj uspeh je prelila tudi na velika platna, kjer je bila nepozabna v zdaj že legendarni drami iz leta 1992 Telesni stražar. Njen soigralec je bil Kevin Costner. Šestkratna grammyjevka, dobitnica dveh emmyjev, 30 Billboardovih nagrad in 22 nagrad American Music Awards (če naštejemo le nekatere), se je na odre še zadnjič skušala vrniti leta 2009, ob čemer jo je ves čas spremljala senca dvoma, da je še vedno odvisna od mamil.

Odvisnost, ki ji ni bilo konca
Prav boj z mamili in alkoholom, poskusi odvajanj (kamor je šla trikrat) ter burna zveza z njeno veliko ljubeznijo Brownom, proti kateremu je leta 1993 vložila tožbo zaradi nasilja v družini, so jo potisnili stran od soja žarometov. Z Brownom sta v času njene kariere spisala eno izmed najbolj razburkanih ljubezenskih zgodb v svetu slavnih: par je bil poročen 14 let. V zakonu pa se jima je rodila hčerka Bobbie Kristine.

Ko se je leta 2009 znašla na kavču kraljice pogovornih oddaj Oprah Winfrey, je dejala: "Preveč je bilo zame. Preveč truda, da bi poskušala obstati, in želela sem ven."

Zdaj je dokončno "zunaj". Naj počiva v miru.