Nastopi Lady Gaga, Jennifer Lopez in Gartha Brooksa

Vsi trije so se namreč vsak na svoj način poklonili Joeju Bidnu: Lady Gaga s čustveno zapeto himno in svojo obleko, ki jo je krasila tudi broška v podobi golobice miru z oljčno vejico, J. Lo z vzklikom v španščini, s katerim je pozvala k pravici za vse, zagrizen republikanec Garth Brooks, čigar zaščitni znak je med drugim tudi njegov kavbojski klobuk, pa se je novemu predsedniku poklonil gologlav.

Sorodna novica Joe Biden prisegel kot 46. predsednik ZDA: Vodili bomo z močjo zgleda

Daleč najbolj težko pričakovana nastopajoča je bila seveda Lady Gaga, ki je, kot je znano, dolgoletna podpornica demokratske stranke, poleg tega pa tudi Bidna, saj sta se spoznala že, ko je bil on še podpredsednik in sta se skupaj zavzemala za ureditev problematike spolnega nadlegovanja na fakultetah, ob vsem tem pa Gaga slovi tudi po skrbno izbranih toaletah, ki mnogokrat jasno sporočajo, kaj si o čem misli.

Čustveno odpeta himna Lady Gaga. Foto: Reuters
Čustveno odpeta himna Lady Gaga. Foto: Reuters

Lady Gaga: Da bi se vsi spravili drug z drugim

Pred nastopom je glasbenica na Twitterju zapisala, da moli za dan miru: "Moj namen je sprejeti našo preteklost, zaceliti našo sedanjost in biti strastni v prihodnje, ko bomo ljubeče delali skupaj." Podoben spravni sentiment je vel tudi iz njene obleke, ki so jo sestavljali temnomodri oprijeti zgornji del, škrlatna krinolina in ogromna zlata broška golobice miru z oljčno vejico, tradicionalni simbol za mir, ki se je skladal z zlatim mikrofonom, v katerega je nato čustveno odpela ameriško himno The Star-Spangled Banner.

Po nastopu je glasbenica na Twitterju (levo) objavila fotografijo broške in pripisala: "Golobica z oljčno vejico. Da bi se vsi spravili drug z drugim."

Na družbenih omrežjih so se le nekaj minut po njenem nastopu usule čestitke tako zaradi poklona Bidnu, Ameriki in njeni simboliki kot zaradi njene interpretacije himne in obleke, ki jo je izbrala.

J. Lo. Foto: Reuters
J. Lo. Foto: Reuters

Poklon Jennifer Lopez latinskoameriški skupnosti – in s tem svojim koreninam

Tudi naslednja nastopajoča, Lopezova, je poskrbela za kar nekaj razburjenja, ko je med venčkom skladb This Land Is Your Land in America, The Beautiful vstavila še "španski vložek" in del t. i. prisege zastavi zrecitirala v svojem maternem jeziku, pri čemer je ključno tudi to, katere besede je izbrala: "En narod, nedeljiv pred Bogom, s svobodo in pravičnostjo za vse." "Gremo!" je še dodala.

Zadnji nastopajoči je bil pevec kantrija Garth Brooks, eden najbolj prodajanih ameriških glasbenikov in znan republikanec, ki je tokrat pel brez spremljave svoje slovite kitare – za nastop je izbral a capella različico skladbe Amazing Grace – in zbrane tako na sami inavguraciji kot "doma ali v službi" pozval, naj zadnjo kitico zapojejo z njim in tako izrazijo ameriško enotnost.

Številnim je v oči sicer bolj kot sam glasbeni nastop padlo to, da je Brooks, ki se sicer le redko loči od svojega kavbojskega klobuka, na inavguraciji nastopil gologlav.

Klobuk dol pred novim predsednikom. Foto: Reuters
Klobuk dol pred novim predsednikom. Foto: Reuters

Parada zvezdnikov tokrat virtualno

Zvezdniško praznovanje Bidnove prisege se bo sicer nadaljevalo pozno v noč – a s pomembno razliko v primerjavi s prejšnjimi tovrstnimi dogodki: vse bo namreč potekalo virtualno. Na šestih televizijskih mrežah bodo tako predvajali dveurno oddajo z naslovom Celebrating America (Slavimo Ameriko), ki jo bo povezoval oskarjevec Tom Hanks, nastopali pa bodo številni zvezdniki različnih glasbenih zvrsti, kot so: Bruce Springsteen, Katy Perry, Tim McGraw, Lin-Manuel Miranda, Justin Timberlake, Demi Lovato in John Legend.

Celotna zvezdniško obarvana inavguracija je popolno nasprotje tisti izpred štirih let, ko so znani glasbeniki drug za drugim zavračali povabila za nastop na inavguraciji ali slavju po njej, na koncu pa je Trumpovi ekipi uspelo na prireditev zvabiti le nekaj polznanih posameznikov – himno je pred štirimi leti odpela takrat 16-letna Jackie Evancho, ki je Američanom najbolj znana kot udeleženka pevskega tekmovanja Amerika ima talent.

Inavguracija ameriškega predsednika, vključitev v prenos iz Washingtona