Za njuno medijsko podobo od 1. aprila skrbi ugledna ameriška družba. Foto: Reuters
Za njuno medijsko podobo od 1. aprila skrbi ugledna ameriška družba. Foto: Reuters

Vojvoda in vojvodinja Susseška sta v nedeljo zvečer štiri največje tabloide na Otoku The Sun, Daily Mail, Daily Express in Daily Mirror obvestila, da s ponedeljkom začenja veljati njuna politika, po kateri ne bodo več redno obveščani o njunih dejavnostih, poročajo "resnejši" britanski mediji, kot so Guardian, Financial Times in televizijska mreža ITV News. Prav tako ne bosta odgovarjala na vprašanja omenjenih tabloidov ali se kakor koli odzivala na njihove prošnje "razen, ko bo to treba, prek odvetnikov".

V pismu urednikom sta med drugim (po poročanju Guardiana "v zelo ostrem tonu") poudarila, da se ne nameravata "ponujati za valuto v gospodarstvu, ki temelji na klikih in izkrivljanju dejstev", ob tem pa medije znova obtožila izkrivljanja resnice, neresničnih poročil in vtikanja v zasebnost.

"Izkrivljeno, neresnično in vsiljivo poročanje"

Poudarila sta, da verjameta, da je svoboda medijev "temelj vsake demokracije", ki lahko "osvetli temne kotičke" sveta, pove "zgodbe, ki bi sicer ostale zamolčane", se bori za tisto, kar je prav, dvomi o oblasti in nastavi ogledalo tistim, ki zlorabljajo sistem. "A izjemno skrb vzbujajoče je, da se je zelo vpliven del medijev odrekel odgovornosti za to, kar izreče ali napiše tudi ko vedo, da gre za izkrivljeno, neresnično in vsiljivo poročanje. Ko je moč v rokah nekoga, ki ne čuti odgovornosti, se tudi naše zaupanje v to tako potrebno industrijo zmanjša," sta poročanju Guardiana med drugim zapisala v pismu.

"Tak način delovanja pušča za seboj prave, človeške žrtve in vpliva na vse dele družbe," sta Harry in Meghan še sporočila urednikom in dodala, da sta v preteklih letih opazovala, kako so mediji uničili življenje tako ljudem, ki jih poznata, kot popolnim tujcem in to "brez kakršnega koli dobrega razloga, razen želje po zvišanju dobička".

Tako Harry kot Meghan sta v zadnjih mesecih vložiila več tožb proti britanskim tabloidom. Foto: AP
Tako Harry kot Meghan sta v zadnjih mesecih vložiila več tožb proti britanskim tabloidom. Foto: AP

"Zapisi so lahko pozitivni ali negativni, a naj ne temeljijo na laži"

Ob tem sta v ostrem sporočilu še poudarila, da pri njuni odločitvi "ne gre za izogibanje kritikam, utišanje javne razprave ali cenzuriranje resničnih poročil". "Mediji lahko poročajo in izražajo svoje mnenje o vojvodi in vojvodinji Susseških, pa naj bo dobro ali slabo. Ne sme pa temeljiti na laži."

V sporočilu sta napovedala, da bosta še naprej sodelovala tako s tradicionalnimi mediji kot tudi z novimi, spletnimi, po drugi strani pa prepoved sodelovanja v celoti velja za omenjene tabloide, njihove nedeljske izdaje in spletne različice.

Financiral Times je tako poročal, da bosta Harry in Meghan skladno z novo politiko (ne)sodelovanja omenjenim tabloidom nehala pošiljati vabila na prireditve, jih obveščati o svojih dejavnostih, jim dovoljevati uporabo fotografij, prav tako pa bosta nehala odgovarjati na njihova novinarska vprašanja in poizvedbe oz. prošnje za komentarje.

Najela slovito družbo za odnose z javnostmi

Susseška, ki sta se pred kratkim preselila v Los Angeles (kupila sta vilo na Bel Airu), sta s prvim aprilom tudi uradno prenehala opravljati svoje kraljevske zadolžitve, sočasno pa sta ostala tudi brez finančnih sredstev in pomoči obstoječe mašinerije Buckighamske palače. Za sodelovanje z mediji sta najela prestižno ameriško družbo Sunshine Sachs, ki ureja odnose z javnostmi za nekatere filmske zvezdnike in ki slovi po izjemno dodelani medijski strategiji, ki slavnim omogoča vzdrževanje skrbno izbrane javne podobe, še poroča Guardian.