Britanski princ Harry, ko je po koncu pričanja zapuščal sodno stavbo. Foto: Reuters
Britanski princ Harry, ko je po koncu pričanja zapuščal sodno stavbo. Foto: Reuters

V sredo je vojvoda Susseški sklenil dva dni trajajoče pričanje v zasebni tožbi, ki jo je še z okoli 100 sotožniki vložil proti medijski skupini Mirror Group Newspapers (MGN). Po mnenju na obravnavi navzočih predstavnikov medijev je bil drugi dan pričanja precej manj zadržan kot prvi dan, ko je odgovarjal kratko, jedrnato in precej hladno. Na koncu zaslišanja je potočil celo nekaj solz, ko ga je njegov odvetnik vprašal, kako se počuti, ko je za njim izkušnja pričanja, in to pred očmi številnim svetovnih medijev: "Kar težko je."

Harry, sicer peti v vrsti za britanski prestol, za starejšim bratom Williamom in njegovimi tremi potomci, je sicer šele prvi član ožje kraljeve družine po 130 letih, ki je pričal na sodišču. Kot so pojasnili v odvetniški družbi, ki zastopa tožnike v skupinski tožbi proti medijskemu konglomeratu, je bil izbran kot eden izmed štirih "testnih primerov" – ob njem še trije pretežno znani Britanci –, ki naj bi ponazorili, kako je družba MGN med letoma 1991 in 2011 sistematično nezakonito zbirala občutljive osebne informacije o posameznikih in jih nato objavljala v svojih medijih. V tožbi med drugim trdijo, da so odgovorni uredniki in vodstvo družbe vedeli, da se podatki pridobivajo na nezakonit način, in to celo odobravali. MGN obtožbe odločno zanika.

Vojvoda Susseški z odvetnikom Davidom Sherbornom. Foto: Reuters
Vojvoda Susseški z odvetnikom Davidom Sherbornom. Foto: Reuters

Harryjevo pričanje se je večinoma vrtelo okoli njegove (burne) zveze s Chelsy Davy, o kateri so mediji izvedeli takšne podrobnosti, kot jih nikoli ne bi mogli, če ne bi prisluškovali telefonskim klicem in spremljali telefonskih dejavnosti obeh vpletenih, je med drugim namignil Harry. Priznal je, da je prav zaradi tega, ker je v javnost pricurljalo toliko podrobnosti iz njegove zasebnosti, začel dvomiti tudi o svojih najbližjih in najtesnejših prijateljih. Med drugim je opisal dogodek, ko so mediji izvedeli za srečanje med njim, njegovim takratnim dekletom (danes že pokojno igralko in voditeljico) Caroline Flack in prijateljem Markom Dyerjem. Ker je vedel, da so za srečanje vedeli le oni trije, je izdaje osumil sicer tesnega prijatelja in se ga nato kar nekaj časa izogibal, v resnici pa je sedma sila – vsaj tako je zatrdil na sodišču – za dogodek izvedela iz njegovih glasovnih sporočil.

Sodišču je Harryjeva odvetniška ekipa predložila tudi 33 različnih člankov iz medijev, v skupini MGN, v katerih so bile informacije, ki jih po njihovih trditvah ne bi mogli dobiti drugače kot nezakonito. Odvetniška ekipa skupine MGN na čelu z Andrewom Greenom je obtožbe označila za "popolne špekulacije" in zatrdila, da so imeli novinarji svoje vire, od katerih so omenjene informacije pridobili.

"Celo moje življenje so me mediji zavajali, nato pa prikrivali svoje nezakonito početje. In potem sedim tu, na sodišču, obramba ima vse dokaze pred seboj, gospod Green pa namiguje, da si izmišljujem ... Ne vem natančno, kaj naj sploh rečem o tem," je odgovoril Harry.

Na koncu pričanja, ko ga je odvetnik Green vprašal, kako bi se počutil, če bi sodišče na koncu ugotovilo, da mu novinarji niso vdirali v telefon, pa je dejal: "Verjamem, da je bilo vdiranje v telefone prava industrija, v katero so bili v tistem času vpleteni vsaj trije časopisi, o tem ne dvomim. Če bo odločitev v nasprotju s tem, kar trdimo jaz in ljudje v ozadju, in glede na to, da je skupina Mirror priznala vdiranje v telefone ... Da, čutil bi, da gre za nepravičnost."

Pričanje člana ožje kraljeve družine (četudi ni več uradno del nje) je pritegnilo pozornost ne le britanskih, ampak številnih svetovnih medijev. Foto: EPA
Pričanje člana ožje kraljeve družine (četudi ni več uradno del nje) je pritegnilo pozornost ne le britanskih, ampak številnih svetovnih medijev. Foto: EPA

Ko mu je Green navrgel, da želi igrati žrtev, pa mu je Harry odločno odgovoril: "Nihče noče, da mu vdirajo v telefon."

Ob tem je še zatrdil, da si želi le ustaviti "popolno vdiranje v zasebnost in sovraštvo" proti njemu in njegovi ženi Meghan ter pomagati "poiskati drugačno pot" ravnanja medijev od ustaljene.

V prvem dnevu pričanja je sicer Harry natresel kar nekaj presenetljivih izjav – med drugim je ocenil, da so britanska politika in mediji "na najnižji točki", medije pa dodatno obtožil, da od vlade ne zahtevajo odgovornosti, temveč so zaradi zagotavljanja statusa quo raje povezani z njo, kar je precej drastična izjava za člana kraljeve družine, ki tradicionalno ne izraža mnenja o aktualnih političnih, gospodarskih in drugih temah.

Po koncu pričanja vojvoda Susseški dvorane sicer ni zapustil, ampak je poslušal, kaj je na prostoru za priče povedala Jane Kerr, nekdanja novinarka Daily Maila, ki je napisala nekaj člankov, predloženih med dokaze. Zatrdila je, da "ni imela razloga", da bi dvomila o tem, da so bile informacije, ki jih je pridobila od virov in uporabila v člankih, pridobljene nezakonito.