James Franco v objemu harvardskih priložnostnih transvestitov. Foto: EPA
James Franco v objemu harvardskih priložnostnih transvestitov. Foto: EPA
Nagrado je sprejel v zlatem nedrčku. Foto: EPA

Igralska skupina Hasty Pudding elitne ameriške univerze namreč tradicionalno vsako leto izbere zvezdnico in zvezdnika, ki ga okronajo za osebo leta. In potem ko so prejšnji teden podelili nagrado Renee Zellweger, je zdaj čast na moški strani doletela Franca.
Saj veste, tisti lepotec iz reklame za Gucci, izrezani James Dean v TV-seriji, seksi zlobnež iz Spidermana in najprikupnejši zadetek v zgodovini zadetkov v lanski uspešnici Ananas ekspres?
Od prekupčevalca do geja
Harvard je igralcu pripravil parodijo na bar mitzvo, poleg tega pa je moral pomolsti tudi "gejevsko" kravo, da si je zaslužil svoj simbolični kipec pudinga. 30-letni Franco, ki v oskarjevskem favoritu Milku igra prvo ljubezen Harveyja Milka (Sean Penn), je na slovesnosti prejel tudi lažno vrečo marihuane za svojo za zlati globus nominirano vlogo prekupčevalca v Ananas ekspresu.
In zakaj bar mitzvah? Francova mama je Judinja, čeprav sam ni bil vzgojen v judovstvu. Nekoč je v intervjuju za New York Times povedal, da se je čutil prikrajšanega, ker ni nikdar imel bar mitzve.
"Ja, kaže, da do danes nisem bil moški," se je pošalil na podelitvi, na kateri so nastopili plesalci, ob tej priložnosti imenovani rabin Spider Man in Yentl Ekspres, ki so, preoblečeni v transvestite, zaplesali na tradicionalno Havah Nagilo.
Pridni študent
Franco, ki je te dni sicer filme postavil bolj na stranski tir in se vrgel v podiplomski študij pisanja in filma, se je norčavosti na podelitvi pohlevno vdal in je nagrado sprejel oblečen v zlat svetlikajoč nedrček, vijolične čevlje z visokimi petami in blond lasuljo. "Ne bi si mogel zaželeti več. Uspelo mi je," je dahnil James.

Lani sta Harvardovi nagradi prejela Charlize Theron in Christopher Walken.

K. S.