Twilight je zadnji v seriji vampirskih uspešnic. Foto: IMDB
Twilight je zadnji v seriji vampirskih uspešnic. Foto: IMDB
Robert Pattinson
Robert Pattinson - novi najstniški idol - z očaranimi najstnicami za sabo na premieri filma Twilight. Foto: EPA
Intervju z vampirjem
V Intervjuju z vampirjem je Tom Cruise igral vampirja Lestata, njegovo žrtev pa Brad Pitt. Foto: IMDB
Salma Hayek
Salma Hayek kot fatalna vampirka v filmu Od zore do mraka.
Buffy, izganjalka vampirjev je bila serija, ki je imela rahlo nekonvencionalni pogled na razmerje vampir-izganjalka vampirjev. Foto: IMDB

Ena beseda: Twilight (Somrak). Film, posnet po istoimenskem romanu Stephanie Mayer, je ta hip največji hit čez lužo in morda prvič po Titaniku najstnice spet s tako obsesijo derejo v kinomatografe in si lepijo plakate glavnega igralca po sobah, zasedba filma pa je postala najbolj zaželen gost na praktično vseh oddajah.

Zaplet te rahlo pocukrane znanstvene fantastike je klasičen: Kristen Stewart igra Bello Swan, dekle, ki se zaljubi v vampirja Edwarda Cullena (igra ga Britanec Robert Pattinson) - jasno, socialno neprilagodljivega, na rob odrinjenega, nerazumljenega šarmerja. Twilight je samo na prvi dan predvajanja v blagajne prinesel dobrih 35 milijonov dolarjev in nič ne kaže, da bi mu zagon kaj pošel.

Po Leonardu - Robert
22-letni Robert Pattinson, za katerega je bil pred tem filmom vrhunec kariere manjša vloga v enem izmed Harry Potterjev, komaj čaka, da bo konec promocijskih obveznosti in se bo lahko vrnil v domači London - cvileče ameriške oboževalke so zanj preveč. "Ljudje nenehno kričijo name. Podobno kot v mojih razmerjih," se je potožil Ellen DeGeneres.

Ko je bil Pattinson gost v pogovorni oddaji Tyre Banks, je moral po vampirsko grizljati vrat nekdanji manekenki, v istem tednu pa se je povzpel na sam vrh lestvice najbolj seksi filmskih vampirjev in na seznam najbolj seksi moških revije People.

Kristen Stewart, 18-letna vzhajajoča zvezda neodvisnih in bolj alternativnih filmov, pa uspešno izpodriva razne "kalupne" svetolase barbike iz resničnostnih šovov kot največja vzornica ameriških najstnic. Zvezdnica filmov Soba za paniko in V divjini se nikdar ni imela za tipično zvezdnico - raje se oblači v raztrgane kavbojke in rockersko majico kot v minioblekice rožnate barve, vendar že s svojim videzom in pogledom izžareva tisti tipični najstniški "angst".

Od Drakule do kalifornijskih vampirjev
Vampirji so torej spet "in". A pravzaprav nikdar niso bili "out". Že leta 1922 je občinstvo navdušil nemi, črno-beli film Nosferatu, ki je temeljil na življenju legendarnega grofa Drakule. Vampirski filmi so prerasli v modno smernico, ki se je ni dalo zaustaviti: leta 1931 je bil Bela Lugosi nepozaben kot grof Drakula v filmu Drakula.

V vsakem naslednjem desteletju so posneli malo morje novih izdaj kri ljubečih, belo poltih in iz krst dvigajočih se bitij. V 80. letih je bil triler (no, imel je tudi elemente komedije) leta 1987 Izgubljeni dečki s takratnimi zvezdniki Kieferjem Sutherlandom, Jasonom Patrickom in obema Coreyjema (Corey Haim in Corey Feldman) v vlogi vampirjev iz Santa Clare v Kaliforniji.

Intervju z vampirjem ali ko Tom ugrizne Brada
Neil Jordan je leta 1994 posnel morda danes najbolj zvezdniški oz. najbolj znan vampirski film, Intervju z vampirjem, posnet po prav tako slovitem romanu Anne Rice (sicer glavne avtorice vampirske literature). V njem si novinar (Christian Slater) zapisuje zgodbo samooklicanega vampirja Louisa, ki ga igra Brad Pitt. V vampirja ga je z ugrizom spremenil Tom Cruise oz. vampir Lestat.

Kot zanimivost naj omenim, da naj bi novinarja sprva igral River Phoenix, a je tik pred začetkom snemanja umrl zaradi prevelikega odmerka mamil.

Vampirke Aaliyah, Salma in Kate
Leta 1996 je izpod peres (in kamere) sanjskega dua nekonvencioanlnega šunda Roberta Rodrigueza in Quentina Tarantina nastal danes malodane kultni Od zore do mraka, v katerem se Tarantino in George Clooney na begu pred policijo zatečeta v vampirsko skupnost, ki ji poveljuje seksi vampirka Salma Hayek.

Sledilo je še nekaj manj uspešnih vampirskih filmov, denimo Queen of the Damned (2002) s pokojno Aaliyah v vlogi kraljice "prekletih", pa Van Helsing (2004) s Hughom Jackmanom, Underworld (2003, 2006) s Kate Beckinsale in trilogija Rezila (1998, 2002, 2004) z Wesleyjem Snipesom.

Buffy: Izganjalka ali podiralka vampirjev?
Morda pa je še največ uspeha in najstniških vzdihov požela serija, in sicer Buffy, izganjalka vampirjev (1997-2003), v kateri je Sarah Michelle Gellar "špricala" šolo, da je lahko reševala Sunnydale pred vampirji. Zapletlo se je, ko se je Buffy zagledala v poredne fanti s čekani. Najprej je padla v strastno zvezo z Angelom (David Boreanaz), vampirjem, ki je "preklet" z dušo, nato pa proti koncu serije še v zvezo s Spikom (James Marsters), seksi vampirjem s peroksidnimi lasmi in britanskim naglasom.

Njun prizor seksa, pri katerem razdejata celotno stanovanje, do danes velja za enega naj "mesenih" prizorov z malih zaslonov, hkrati pa je razlog, da so vampirji obdržali svoj seksi status, in razlog, da so ameriški konservativci skoraj doživeli infarkt. Buffy je namreč merila na najstniške gledalce.

Na vampirske fene v zadnjem času računa še ena serija - True Blood z Anno Paquin v glavni vlogi. Gre nedvomno za drzno nanizanko - dovolj je, da povemo, da je njen ustvarjalec Alan Ball, ki stoji tudi za kultno serijo Pod rušo.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si