Joaquin Phoenix se je oktobra 2008 poslovil od igre. Foto: EPA
Joaquin Phoenix se je oktobra 2008 poslovil od igre. Foto: EPA
Joaquin in River Phoenix
S pokojnim bratom Riverjem.
Joaquin Phoenix
Zlati globus za najboljšega igralca mu je prinesla vloga Johnnyja Casha v Hoji po robu. Foto: EPA
Joaquin Phoenix
Plakat za Affleckov dokumentarec I'm Still Here. Foto: MMC RTV SLO
Joaquin Phoenix
Joaquin (obrit!) je v Benetke pripotoval, a se je odločil, da se ne udeleži tako tiskovne konference kot tudi premiere. Foto: EPA

Casey Affleck, režiser težko pričakovanega (zaigranega?) dokumentarca o letu in pol življenja oskarjevskega nominiranca (za Gladiatorja in Hojo po robu) Phoenixa, od naznanitve upokojitve od igranja leta 2008, je na Beneškem filmskem festivalu za svoj portret prejel stoječe ovacije.

Njegove izmuzljive, enigmatične, karizmatične in zelo problematične glavne zvezde na projekciji in tiskovni konferenci ni bilo, čeprav je Phoenix na Lido pripotoval. "Joaquin je tu v Benetkah, mislim, da skuša sprejeti film, upam, da ga bo podpiral, v kakšnem obsegu, pa je njegova odločitev," nam je na tiskovni konferenci povedal Affleck, sicer mlajši brat Bena Afflecka, Phoenixov svak (poročen je z njegovo sestro Summer) in tudi sam oskarjevski nominiranec.

Kaj je res in kaj igra?
Če smo mislili, da nam bo film, o katerem se je toliko govorilo in špekuliralo že kako leto pred premiero, ponudil odgovor na to, ali je bilo vse skupaj potegavščina (Phoenixova zaraščenost, čudaško obnašanje, neuravnovešen nastop v oddaji Davida Lettermana in tragikomični poskusi raperske kariere), smo se motili. Če kaj, nas I'm Still Here (Še vedno sem tukaj) popelje še globlje v Phoenixove ekscese v tistem letu in pol. Gledalca (še zlasti, če je ta igralčev oboževalec) film pusti v nelagodnem položaju, ko ne vemo, ali bi se blodnjam 34-letnega Phoenixa smejali ali bi se nam zgolj globoko smilil.

Ambivalentnost in ugibanje sta bila najverjetneje Afflckov cilj. "Eliptično," je odgovoril novinarki na vprašanje, kako bi odgovoril, kolikšen del dokufilma je resničnega in koliko zaigranega.

River neizrečen
Nekateri novinarski kolegi ugibajo, da je morda šlo v prvotni ideji za igran projekt, ki pa je ušel iz rok. Z drugimi besedami: da se je Phoenix, ki je znan po popolni potopitvi v vlogo, tako predal metodnemu igranju, da je vloga postala on.

Dve ljubimki z Gwyneth Paltrow je bil (bojda) njegov zadnji film, nato pa se je zapustil, se zredil za 20 kilogramov, P. Diddyja skorajda moledoval, da mu producira rapersko ploščo, se izgubljal v filozofskih govorancah, paranoično dvomil o vseh najbližjih prijateljih, se v javnosti pojavljal zadet in vedno z obveznimi temnimi raybankami ter dobesedno gnil v svojem kaotičnem stanovanju, prepuščen svojim demonom in Affleckovi kameri.

I'm Still Here je sicer skoraj v celoti postmoderen film, temelječ na resničnostnem šovu, a začne in konča se nostalgično in sentimentalno, s prikazom starega ljubiteljskega posnetka hipijevske družine Phoenix na počitnicah v Panami. Affleck se spretno izogne poppsihologiji in ceneni eksploataciji omembe Riverja Phoenixa, Joaquinovega starejšega brata, ki je leta 1993 na vrhuncu slave umrl zaradi usodnega odmerka mamil tako rekoč v Joaquinovem naročju.

A River vseeno v filmu je, kot neka neizrečena prisotnost, če ne drugega, prek tistega družinskega videa in navsezadnje same usode Joaquina, ki iz enega najbolj hvaljenih mladih igralcev pred našimi očmi drsi v brezno mamil, psihičnih težav in neprenosljivega bremena slave.

"Seveda, vsakič, ko boš posnel film o nekom slavnemu, bodo v ospredje prišla vprašanja o slavi in zvezdniški kulturi. A ta film po mojem ni o slavi, ampak o prijateljstvu, ambicijah, sanjah, umetniku na splošno," razlaga Affleck. "Ne vem, kaj ta film pove o slavi. Zagotovo nič lepega."

Morda je vredno ob vsem tem izpostaviti še naslov. Težko je namreč spregledati, da I'm Still Here zelo, zelo spominja na I'm Not There, film o mnogih obrazih Boba Dylana, v katerem je igral pokojni Heath Ledger, sicer Joaquinov prijatelj. Če ima Dylan s konceptom zvezdništva in sedmo silo izredno konflikten odnos, se je Ledger s slavo spopadal še slabše. Oskarjevec je na vrhuncu slave pri 28 letih umrl januarja 2008 zaradi mešanice zdravil na recept.

Verjetno je lažje jemati I'm Still Here kot veliko potegavščino, za katero bi si Joaquin zaslužil oskarja. Lažje je zvezde pustiti na piedestalu kot v njih videti samodestruktivno ranljivost smrtnika, ki se v vsej svoji moreči teži spusti nad gledalca v Affleckovem filmu. Na tej točki preostane le še iskren poziv Phoenixu, kot so z velikimi črkami zapisali v uradni brošuri Mostre "Walk the Line BACK, Joaquin" (Sprehodi se po robu NAZAJ, Joaquin).