Župan New Yorka Bill de Blasio je 6. avgust razglasil za dan Jona Stewarta in njegove oddaje. Foto: EPA
Župan New Yorka Bill de Blasio je 6. avgust razglasil za dan Jona Stewarta in njegove oddaje. Foto: EPA
Še zadnja vstopnica, na kateri piše The Daily Show z Jonom Stewartom. Foto: Reuters

"To je pogovor. Te oddaje ni konec, samo kratek predah med pogovorom si bomo vzeli," je 52-letni Stewart dejal po tem, ko se je zahvalil svojim sodelavcem (predvsem tistim v ozadju), oboževalcem in družini. V slovo pa je dejal: "Raje, kot da rečem na svidenje ali lahko noč, bom rekel le, da grem na pijačo." Nato se je druščina mimo množice oboževalcev na ulici preselila k reki Hudson, kjer so Stewartu pripravili poslovilno zabavo.

V njegovi zadnji oddaji, ki je bila 6. avgusta, se mu je z glasbenim nastopom poklonil tudi Bruce Springsteen, eden izmed Jonovih najljubših glasbenikov. Med gosti oddaje pa so bili Stewartovi nekdanji sodelavci Stephen Colbert, Steve Carell, John Oliver, Ed Helms, Olivia Munn, Lewis Black in nekateri drugi.

"Zbogom, osel!" mu je v slovo v videosporočilu zaželel republikanski senator John McCain, voditelj televizije Fox Bill O'Reiley pa ga je obtožil mahanja z belo zastavo. Tako McCain kot O'Riley sta bila pogosto tarči Stewartovih zbadljivk, čeprav še zdaleč ne tako pogosto kot nekdanji ameriški predsednik George Bush mlajši skupaj s celo svojo administracijo. Do demokratskega predsednika Baracka Obame je bil nekoliko prizanesljivejši, v eni izmed svojih zadnjih oddaj pa si je privoščil newyorškega milijarderja Donalda Trumpa, ki se poteguje za republikansko nominacijo za predsedniške volitve. Ob tem je komik dejal, da si zadnje tedne svojega šova ne bi mogel niti v sanjah želeti božjega daru, kot je Trumpova kandidatura, zaradi tega pa si je skoraj premislil o svojem odhodu.

Vodilna satirična oddaja o dnevni politiki
Ameriški komik se je od oddaje The Daily Show, ki je pod njegovo taktirko postala vodilna satirična oddaja o dnevni politiki, medijih in ameriški družbi, poslovil po 16 letih. The Daily Show je zasnoval kot parodijo kabelskih novičarskih programov, v kateri nastopajo "dopisniki", ki na komičen način razložijo bistvo dnevnega političnega dogajanja. Stewartova največja zasluga je razkrivanje dvoličnosti in neumnosti ameriške politike in medijev.

Vodenje oddaje je začel leta 1999, ko so bili tarča predsednik Bill Clinton in republikanci, ki so ga preganjali zaradi skokov čez plot z Monico Lewinsky. V svojih oddajah si je privoščil mnoge, prva medijska žrtev je bila oddaja televizije CNN Crossfire, nato je svojo šaljivo ost usmeril predvsem v konservativno televizijo Fox. Kljub svoji družbeni vlogi je sicer vedno poudarjal, da je le komik, ki se ga ne sme jemati preveč resno. "Svet je danes veliko slabši, kot ob začetku moje oddaje. A sem to sam povzročil?" se je vprašal pred dnevi.

Oddaja kljub njegovemu odhodu ostaja na programu. Septembra jo začne voditi 31-letni južnoafriški komik Trevor Noah, ki kot avtor prispevkov za The Daily Show dela od oktobra lani.