Spomin na Tino Turner na hollywoodskem Pločniku slavnih. Foto: Reuters
Spomin na Tino Turner na hollywoodskem Pločniku slavnih. Foto: Reuters

Tina Turner je po dolgem boju z boleznijo umrla v sredo na svojem domu v Küsnachtu blizu Züricha v Švici. Švicarsko državljanstvo je dobila pred desetletjem, blizu Züricha ob jezeru pa je imela veliko posestvo. Leta 2016 so ji odkrili raka na črevesju, leto pozneje so ji presadili ledvico. "Poslovili smo se od dobre prijateljice, ki nam je zapustila svoje največje delo – svojo glasbo," se je glasil zapis na pevkini uradni strani.

"Zvezda, katere svetloba nikoli ne bo zbledela"

Spominu na glasbeno ikono so se poklonili številni znani ljudje, njena smrt je odmevala tudi v političnih krogih. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je Tino Turner označila za "ikono, ki je imela v svoji karieri veliko neverjetnih trenutkov". Trenutni predsednik ZDA Joe Biden je dejal, da je bila Tina "talent, ki se pojavi le enkrat na generacijo, in da je za vedno spremenila ameriško glasbo". Dodal je, da je bila njena moč "izjemna". "Premagala je vse stiske, celo zlorabe, in si zgradila življenje na svojih temeljih."

Nekdanji predsednik Barack Obama pa jo je označil za "kraljico rokenrola, zvezdo, katere svetloba ne bo nikoli zbledela". "Tina Turner je bila surova. Bila je močna. Bila je neustavljiva. In bila je brez zadržkov zvesta sama sebi – govorila in pela je svojo resnico v veselju in bolečini, zmagoslavju in tragediji," je zapisal.

Zvezdnik skupine Rolling Stones Mick Jagger, ki je s Tino Turner občasno sodeloval, je sporočil, da je "zelo žalosten zaradi smrti čudovite prijateljice, ki je bila izjemno nadarjena". "Bila je navdihujoča, topla, duhovita in radodarna. Ko sem bil mlad, mi je zelo pomagala, in tega ne bom nikoli pozabil," je sporočil Jagger.

Sorodna novica Umrla je kraljica rokenrola Tina Turner

Angela Bassett, ki je upodobila Tino Turner v filmu What's Love Got to Do With It, je med drugim sporočila, da ne bo nikoli pozabila njenih pohval. "Nikoli me nisi oponašala. Namesto tega si posegla globoko v lastno dušo, kjer si našla svojo Tino in jo pokazala svetu. Te besede mi bodo ostale pri srcu do smrti," je sporočila igralka.

"Bil sem prejemnik dobrote, energije, ustvarjalnosti in nadarjenosti Tine Turner – ženske, ki je začela na podeželskih poljih bombaža v Nutbushu v Tennesseeju in se prebila do samega vrha. Tina je bila zame velik navdih, in to ostaja še danes. Ljubim te, Tina. Počivaj v miru," je sporočil legendarni košarkar Earvin Magic Johnson.

"Moja draga Tina Turner. Tako dolgo sem te ljubila in še vedno te ljubim. Ne morem verjeti, da te ni več," pa je sporočila nekdanja prva dama Kalifornije in nečakinja nekdanjega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja Maria Shriver.

Pevec Bryan Adams je objavil skupno fotografijo s pevko, ob njej pa zapisal: "Vedno ti bom hvaležen, ker si me povabila na skupno koncertno turnejo. Hvala, da sem lahko s s teboj snemal pesmi in bil tvoj prijatelj. Hvala, ker si bila navdih milijonom, ker si vedno govorila resnico in nam podarila svoj glas."

"Ko se je pojavila na odru, se je zgodila čarovnija"

Tudi Elton John se je pevke spomnil s skupno fotografijo in zapisal, da smo izgubili "eno najbolj vznemirljivih izvajalk". "Bila je nedotakljiva," je dodal. Priscilla Presley, vdova Elvisa Presleyja, je dejala, da je bila Tina ena najljubših izvajalk njenega pokojnega moža. "Ko se je pojavila na odru, se je zgodila čarovnija. Občinstvo je uročila s svojo energijo, ki je bila značilna le zanjo."

Za glasbenico so zvezdniki našli le dobre besede. "Besede legendarna, ikonična, diva in superzvezdnica so pogosto pretirano uporabljene. A Tina pooseblja vse to in še mnogo več. Bila je izjemna izvajalka, glasbenica in pionirka. Zame pa bo vedno nekdo, ki je preživel in postal navdih za ženske po vsem svetu. Njena glasba bo še naprej navdihovala generacije," je zapisala Mariah Carey.

Oskarjevka Viola Davis se je je spomnila z besedami: "Ikonična. Čudovita. Briljantna. Naš prvi simbol odličnosti in nebrzdane seksualnosti. Bila si moje otroštvo. Bog je danes dobil angela." Pevka Alicia Keys pa je na Instagramu objavila fotografijo s Tino in Oprah Winfrey in zapisala: "Kakšna ženska, kakšno življenje, kakšna borka! Ko sem te spoznala, nisem mogla verjeti, da stojim ob takšni veličini!"

"Njeno življenje je postalo klic k zmagi," pa je zapisala Oprah Winfey, ki je pri Tini poudarila njen pogum.

Eno izmed sporočil pred vhodom na njeno posestvo v bližini Züricha. Foto: Reuters
Eno izmed sporočil pred vhodom na njeno posestvo v bližini Züricha. Foto: Reuters

Cvetje in sveče pred njenim domom

Izjemne glasbene kariere Tine Turner – z 12 nagradami grammy je bila edina ženska, ki je zmagala v kategorijah popa, rocka in R & B-ja, kar kaže na njeno vsestranskost, ustvarjalnost in široko privlačnost – in njene neverjetne življenjske zgodbe so se spomnili tudi mnogi njeni oboževalci po vsem svetu. Na njeno zvezdo na Pločniku slavnih v Hollywoodu so ljudje položili rože, pred njen dom v Švici pa so prinesli sveče. Njeni oboževalci so se zbrali tudi pred gledališčem Aldwych v Londonu, kjer trenutno igrajo muzikal Tina, ki govori o njenem življenju.

Svet žaluje za legendarno Tino Turner
Tina je vedno pela

V galeriji si oglejte še nekaj fotografij iz arhiva legendarne Tine Turner.