Na Tasmaniji je diplomirala iz prava in trgovanja. Foto: EPA
Na Tasmaniji je diplomirala iz prava in trgovanja. Foto: EPA

Pred kratkim je zadnja vladajoča kraljica na svetu, danska monarhinja Margareta II., naznanila, da se umika s prestola, tega pa bo prepustila naslednji generaciji, svojemu sinu Frederiku. "Upam, da bosta nova kralj in kraljica deležna enakega zaupanja in predanosti, kot sta pripadla meni," je dejala v novoletnem govoru plemkinja.

Sorodna novica Margareta II. se bo odpovedala kraljevemu prestolu

Ta se je tako danes še zadnjič tradicionalno s kočijo od svoje rezidence Amalienborg do palače Christiansborg, kjer ima sedež vlada, zapeljala na novoletni sprejem. Tam se je zbralo okoli tisoč gostov, številni so se kljub snegu in mrazu zbrali na ulicah in mahali 83-letnici, ki bo dolžnosti danske kraljice opustila 14. januarja 2024, 52 let po tem, ko je nasledila svojega očeta. Leta 2001 je bila sicer tudi na obisku v Sloveniji.

Odraščala v predmestju, diplomirala tudi iz prava, njena kariera je bila uspešna

Zgodovina se je sicer v trenutku njene odpovedi začela pisati tudi na drugi strani planeta – svet bo z Mary, soprogo prestolonaslednika, prvič dobil kraljico ženo, rojeno v Avstraliji.

Mary Donaldson se je v glavnem mestu avstralske zvezne države Tasmanija Hobart rodila manj kot mesec dni po tem, ko je danska kraljica – danski monarh z najdaljšim stažem – po smrti kralja Frederika IX. prevzela prestol. Je hčerka profesorja matematike in asistentke na Univerzi Tasmanije, ki sta se v Avstralijo preselila iz Škotske. S svojimi sorojenci Jane, Patricio in Johnom, izmed katerih je najmlajša, je odraščala v predmestju. Že v srednji šoli naj bi bila "rojena vodja", nekdanji ravnatelj jo je opisal kot "zelo družabno in prijazno", po besedah enega izmed učiteljev je bila priljubljena in izstopala iz množice.

Na Tasmaniji je diplomirala iz prava in trgovanja, imela je uspešno kariero v oglaševanju, nato pa na področju luksuznih nepremičnin, poroča BBC.

Krivo je bilo naključno srečanje

Njeno življenje se je na glavo obrnilo v Sydneyju med olimpijskimi igrami leta 2000. 28-letna Mary naj bi se s prijatelji srečala v enem izmed tamkajšnjih pubov, v pogovor pa so se zapletli s skupino Evropejcev, ki je vključevala Frederika, njegovega brata, princa Joachima, grškega princa Nikolaosa, norveško princeso Martho in zdajšnjega španskega kralja Felipeja VI. Da so v družbi modre krvi, ni bilo omenjeno, to so izvedeli šele pozneje.

Čeprav se je državljanstvu že zdavnaj odpovedala, jo v Avstraliji že slavijo kot nacionalno
Čeprav se je državljanstvu že zdavnaj odpovedala, jo v Avstraliji že slavijo kot nacionalno "ambasadorko". Foto: EPA

"Frederiku sem dala svojo telefonsko številko in naslednji dan me je poklical," je delila med intervjujem leta 2005, dodala pa je, da je med njima nekaj "kliknilo". Hitro sta se podala v zvezo na daljavo, leta 2002 pa se je Mary odločila preseliti na Dansko, kjer se je začela učiti danščine in sprejela službo pri Microsoftu.

Slovita po svojih sodobnih vrednotah

Par se je dve leti pozneje v Københavnu poročil, več milijonov Avstralcev se je ob priložnosti zbudilo sredi noči in slovesnost spremljalo v živo. Mediji so jo oklicali, za "dekle, ki je očaralo narod", takrat pa se je večina Dancev strinjala, da bo nekoč postala odlična kraljica. Čeprav se je državljanstvu že zdavnaj odpovedala, jo v Avstraliji že slavijo kot nacionalno "ambasadorko". "Zelo smo ponosni," je dejal tasmanski premier Jeremy Rockliff.

Novopečena kraljeva zakonca, ki sta svoje otroke želela vzgajati čim bolj "vsakdanje", večinoma sta jih poslala v državne šole, slovita po svojih sodobnih vrednotah. Frederikovo življenjsko delo se vrti okoli podnebnih sprememb, Mary pa je zagovornica skupnosti LGBTQI+, zdravja mater in reproduktivnih pravic žensk. "Vedno sem imela močan čut za pravičnost – da bi morali imeti vsi enake možnosti, ne glede na to, od kod prihajajo," je leta 2022 povedala za Financial Times.