Foto: EPA
Foto: EPA

Ko sta zakonca s koncem marca prenehala opravljati kraljeve dolžnosti, se je Harry ponudil, da bosta v okviru t. i. Megxita povrnila tudi stroške, ki so jih nosili britanski davkoplačevalci. Mednje sodi tudi 2,4 milijona funtov (2,8 milijona evrov) vredna prenova omenjene posesti, ki je bila poročno darilo britanske kraljice Elizabete II.

Z visoko najemnino odplačujeta prenovo in si zagotavljata prostor v primeru vrnitve iz ZDA. Foto: EPA
Z visoko najemnino odplačujeta prenovo in si zagotavljata prostor v primeru vrnitve iz ZDA. Foto: EPA

Razkošna hiša zdaj sameva, saj sta Meghan in Harry skupaj s sinom Archiejem začela graditi življenje v Los Angelesu, vendar je britanski tabloid The Mail on Sunday izvedel, da sta prejšni mesec po tihem sklenila dogovor tudi glede njunega domovanja na tej strani Atlantika.

Plačevati bi morala vsaj 11 let

Za Frogmore Cottage sta začela plačevati 18.000 funtov (20.000 evrov) na mesec, kar je precej več od komercialne najemnine in stroškov za tako hišo, vendar tako po obrokih odplačujeta milijonsko prenovo, hkrati pa je to tudi "rezervacija" doma za primer, če se kdaj odločita, da se bosta vrnila v Združeno kraljestvo.

Mediji so izračunali, da bosta morala po tem ključu to početi 11 let, če bosta hotela odplačati poln znesek, ki je za prenovo šel iz davkoplačevalske malhe, sem pa niso všteti stroški tekočega vzdrževanja. Delavci so takrat garali šest mesecev, da se je par lahko vselil še pred Archiejevim rojstvom maja lani.

Harry in Meghan sta januarja šokirala vse, ko sta z objavo na družbenem omrežju Instagram sporočila, da ne bosta več opravljala kraljevskih dolžnosti, temveč sta namesto kraljevskega izbrala delovno življenje, v katerem bosta
Harry in Meghan sta januarja šokirala vse, ko sta z objavo na družbenem omrežju Instagram sporočila, da ne bosta več opravljala kraljevskih dolžnosti, temveč sta namesto kraljevskega izbrala delovno življenje, v katerem bosta "delala za finančno neodvisnost". Foto: Reuters

Razkošno domovanje

Hiša iz 17. stoletja na posestvu Windsor je bila potrebna prenove, saj je bila razdeljena na pet enot, v katerih je prebivalo osebje kraljeve palače. Frogmore Cottage je, čeprav oznaka cottage (v prevodu koča) na to ne namiguje, razkošno domovanje z 10 spalnicami, Meghan si je uredila tudi telovadnico in studio za jogo.

Kot zanimivost velja omeniti, da je "očarljiva" rezidenca Frogmore, v kateri je skozi stoletja bivalo več članov in prijateljev kraljeve družine, ime dobila po velikem številu žab (v angleščini frog), ki prebivajo v tamkajšnjem močvirnatem območju ob reki Temzi.

Presenetila vse

Da lahko hišo obdržita, je bilo dogovorjeno že na začetku leta, ko sta ob vsesplošnem šoku sorodnikov in celotne javnosti sporočila, da se umikata iz ožje kraljeve družine.

"Vojvoda in vojvodinja Susseška bosta s kraljičinim dovoljenjem še naprej uporabljala Frogmore Cottage kot svoje bivališče, saj bosta še naprej podpirala monarhijo. Družina bo tako v Združenem kraljestvu vedno imela dom," so takrat sporočili iz Buckinghamske palače.