Harry in Meghan ne bosta več uradno zastopala kraljice. Foto: AP
Harry in Meghan ne bosta več uradno zastopala kraljice. Foto: AP

Par prav tako ne bo več formalno zastopal kraljice, poroča BBC.

Vojvoda in vojvodinja Susseška sta ob tem sporočila, da nameravata odplačati 2,4 milijona funtov davkoplačevalskega denarja za obnovo Frogmore Cottage, ki bo sicer ostala njun družinski dom, kadar bosta s sinom Archiejem v Veliki Britaniji.

Nova ureditev bo stopila v veljavo spomladi letos, so še sporočili iz palače.

Pogled na posestvo na Vancouver Islandu na zahodu Kanade, kjer bi mladi par rad preživel večji del časa. Foto: Reuters
Pogled na posestvo na Vancouver Islandu na zahodu Kanade, kjer bi mladi par rad preživel večji del časa. Foto: Reuters

Do napovedi prihaja po tem, ko sta zakonca ta mesec sporočila, da se umikata iz najožjega dela kraljeve družine, da bosta živela med Severno Ameriko in Združenim kraljestvom ter da želita postati "finančno neodvisna". Z napovedjo sta (neprijetno) presenetila tako kraljico kot Harryjevega očeta Charlesa in brata Williama.

Kraljica Elizabeta II. in ožji člani družine so skupaj z visokimi predstavniki in s Harryjem v zadnjih dneh vodili intenzivne pogovore glede prihodnosti para izven dvora ter kako točno bo to videti v praksi za 35-letnega Harryja in njegovo 38-letno ameriško soprogo, nekdanjo igralko Meghan Markle.

Kraljica je povedala, da do odločitve prihaja "po mesecih razprav in po bolj nedavnih pogovorih" ter da je "zadovoljna, da so skupaj našli konstruktivno pot naprej za vnuka in njegovo družino".

"Harry, Meghan in Archie bodo vedno še kako ljubljeni člani družine," je v izjavi zapisala kraljica. "Razumem vse izzive, ki jih prestajata kot posledico intenzivne pozornosti, ki sta je deležna zadnji dve leti, in podpiram njuno željo po bolj neodvisnem življenju."

"Rada bi se jima zahvalila za vse njuno predano delo po celotni državi, Britanski skupnosti narodov in drugje po svetu, še posebej pa sem ponosna, kako hitro je Meghan postala del družine. Celotna moja družina upa, da jima bo današnji dogovor omogočil, da začneta graditi srečno in mirno novo življenje."

Foto: AP
Foto: AP

Brez javnih sredstev

Buckinghamska palača je še sporočila, da par popolnoma razume, da se morata zdaj odreči kraljevim dolžnostim, vključno z vojaškimi nalogami. "Ne bosta več prejemala javnih sredstev za kraljevske zadolžitve," so zapisali.

"S kraljičinim blagoslovom pa bosta še naprej ohranjala svoje zasebne organizacije in pokroviteljstva. Čeprav ne moreta več formalno zastopati kraljice, pa sta bila Susseška jasna, da bosta z vsem, kar počneta, še vedno podpirala vrednote njenega visočanstva. Susseška ne bosta uporabljala svojih kraljevih nazivov, saj nista več aktivna člana kraljeve družine."

Palača ni želela komentirati, kakšno varnostno ureditev bo imel par, ki si želi večji del leta živeti v Kanadi.

Harry in Meghan sta se poročila maja 2018, sin Archie pa se jima je rodil točno leto dni kasneje.