Mel Gibson in Oksana Grigorieva naj bi se dobivala kar nekaj časa, preden je afera prišla na dan - ko je glasbenica izvedela, da je noseča. Foto: EPA
Mel Gibson in Oksana Grigorieva naj bi se dobivala kar nekaj časa, preden je afera prišla na dan - ko je glasbenica izvedela, da je noseča. Foto: EPA
Mel Gibson
Gibson se je po pijanskem izpadu leta 2006 znašel za rešetkami, nato pa se javno opravičil za izrečeno. Tokrat opravičila še vedno ni ... Foto: Reuters

Ameriški tabloidi so izbrskali celoten posnetek hudega prepira med rusko pianistko Oksano Grigorievo, ki je zvezdniku pred malo več kot pol leta rodila hčerko Lucio. Na njem je slišati Gibsona, kako benti nad svojo nekdanjo ljubeznijo, ji grozi, med drugim pa ji celo reče: "Če te bo posililo kup črnuhov, bo to tvoja krivda."

V drugem delu posnetka, ki do zdaj še ni bil znan javnosti, pa eno izmed zaposlenih, domnevno latinskoameriških korenin, označi z besedo "wetback", zaničevalnim izrazom za Mehičane, ki so se nezakonito priselili v ZDA. Izraz izvira še iz obdobja, ko so Mehičani poskušali v obljubljeno deželo priplavati (čez reko Rio Grande) in so zato imeli mokre hrbte.

"Prijavil jo bom k***čevim ljudem, ki tem 'mokrohrbtnežem' poberejo ves k***čev denar," je med drugim zakričal med prepirom z Oksano, s čimer je med drugim namigoval, da bo svojo zaposleno prijavil uradu za migracije.

Društva za varovanje človekovih pravic 'skočila v zrak'
Že ob objavi prvega dela (in omembi zaničevalnega izraza črnuh) so se oglasili besni predstavniki organizacij za zaščito človekovih pravic, zdaj pa bes le še narašča. Še posebno zato, ker to ni prvi Melov rasistični izbruh - kot je znano, je pred leti besedno napadel policista, ki ga je ustavil, ker je vijugal po cesti in vozil s steklenico v rokah, in mu med drugim zabrusil: "Pof***ni Judje ... Judje so odgovorni za vse vojne na svetu."

Burno razmerje: Prepiri, pretepi, izbiti zobje
Na dan sicer prihajajo vse natančnejše (in vse grozljivejše) podrobnosti burnega razmerja med Melom in Oksano. 40-letnico naj bi igralec večkrat pretepel. Oksana tako na posnetku tudi vpraša: "Le kakšen človek lahko udari žensko, medtem ko ona drži otroka v naročju, in to dvakrat v obraz?" "Povej, kakšen človek je to?" na posnetku znova ponovi Rusinja, Gibson pa ji odgovori: "Dobro veš, kakšen. Tak, kakšnega si zaslužiš!" Med enim izmed prepirov, ki so ušli izpod nadzora, ji je celo, vsaj tako trdi Grigorieva, izbil dva zoba.

Grigorieva je od sodišča zahtevala (in dobila) prepoved približevanja, in čeprav je Gibson poskušal storiti isto (in ji prepovedati tudi približevanje mali Lucii), si je pozneje premislil, menda zato, ker mu je grozila, da bo, če to stori, vse podrobnosti njunega razmerja razkrila javnosti. Še zdaj se ne ve, kdo je posnel omenjeni posnetek - najverjetneje ga je medijem posredovala sama Grigorjeva, česar njen tiskovni predstavnik noče komentirati.