Mikaela velja za delavno in prizemljeno dekle. Foto: EPA
Mikaela velja za delavno in prizemljeno dekle. Foto: EPA
Mikaelo je Božiček v četrtek bogato obdaril. Foto: EPA
Mikaela Shiffrin z rdečo majico vodilne: "Prvič z rdečo majico!!!! #nejevera #krila #takosrečna." Foto: Instagram
Ena njenih velikih vzornic, Avstrijka Marlies Schild, je prvič zmagala šele pri 23. Janica Kostelić jih je štela 18. Foto: Twitter
Shiffrinova na ramenih ponosnih rojakinj. Ameriška reprezentanca je med seboj zelo povezana. Foto: EPA
Z Bodejem Millerjem je ne povezuje le ljubezen do hitrosti, ampak tudi to, da ga je nasledila kot ambasadorka Barille. Foto: Barilla

Rojstni kraj: Vail, Kolorado - skratka, smuka tako rekoč neizogibna. Letnik rojstva: 1995. Pri teh letih so nadobudne smučarke vesele, če dobijo avtogram od svojih idolov - Mikaela jih premaguje.
"@janicak mi je pravkar tvitnila. HVALA, HVALA! Ena mojih največjih vzornic. Spektakularna si," svojega navdušenja ni mogla skriti mlada smučarka, ko se ji je prek spleta poklonila že upokojena šampionka Janica Kostelić.
"Tako rekoč vsako dekle v svetovnem pokalu je moja junakinja, na tak ali drugačen način," je povedala Shiffrinova za Denver Post. "Tako nadrealistično je tekmovati z njimi. Ne morem verjeti. Vidim jih in si mislim: O, moj bog, tako velika oboževalka sem! Potem pa pomislim, no, ampak sem pa tudi na stopničkah z vami. Ampak še vedno sem velika oboževalka."

Mikaelin meteorski vzpon na vrh se je začel takoj, ko je dopolnila starost, pri kateri lahko tekmovalci nastopijo na FIS-tekmah. Decembra 2010 je tako že dobila superkombinacijo za pokal Nor-Am, nato je s trebušno gripo pobrala bron v slalomu na mladinskem svetovnem prvenstvu, 11. marca lani pa doživela svoj prvenec v svetovnem pokalu. Niti mesec ni minil, ko je že osvojila naslov ameriške slalomske prvakinje, kar ni uspelo še nobeni 16-letnici. "Če do zdaj še niste slišali za Mikaelo Shiffrin, očitno ne spremljate smučanja," je takrat v obsežni analizi mlade športnice zapisal smučarski psiholog Jim Taylor.

Potuje z materjo
A če je poznavalce že prepričala, pa je širšo javnost zares opozorila nase lansko sezono, ko se je decembra v Lienzu prvič zavihtela na stopničke. In to s štartno številko 40! Veselje je bilo nepopisno. Za primerjavo: štirikratna dobitnica velikega kristalnega globusa Lindsey Vonn je prve stopničke dočakala "šele" pri 19, slalomska specialistka Marlies Schild pa pri 21. Da ni enosezonska muha, je dokazala novembra letos na uvodnem slalomu v Leviju, kjer je bila znova tretja, na naslednjih tekmah pa je dosegla nove izjemne rezultate.

"Yesssss! Še eno deveto mesto v veleslalomu! Zdaj res začenjam verjeti ... Morda pa le sodim sem," je zapisala na Twitterju po tekmi v Courchevelu. Vse skupaj je kronala s četrtkovo zmago v Areju, s katero je tudi prevzela rdečo majico vodilne v slalomskem seštevku. Pri 17 letih je postala druga najmlajša Američanka z zmago v svetovnem pokalu (prva je bila Judy Nagel davnega leta 1969).

A, kar je pri Shiffrinovi najbolj impresivno in zaradi česar so jo Američani po duševnem zlomu Vonnove že vzeli za svojo novo junakinjo, je, kako zrelo, ali morda bolje rečeno previdno, se najstnica loteva tako športa kot življenja. Na tekmah jo običajno spremlja njena mama Eileen, ki hčerki pomaga pri domačih nalogah in pranju perila. "V številnih pogledih je zrela za svojo starost," razlaga za Denver Post Eileen Shiffrin. "A v številnih pogledih je precej varovana pred svetom in bolj otrok kot zrela ženska. Zato me hoče ob sebi, saj se ji zdi, da se takrat lahko sprosti, saj ve, da jo bom brezpogojno pazila in varovala pred nevarnimi situacijami."

"Zaplešiva"
Shiffrinova, kot številni drugi ameriški smučarji, obiskuje slovito Burke Mountain Academy v Vermontu na vzhodni obali ZDA. Domače naloge dela prek elektronske pošte, v prostem času pa uživa v igranju nogometa, tenisa, poslušanju glasbe, gledanju serije Glee in pohajkovanju po obali. Je izrazito neprevzetna, mediji jo imajo radi, saj je iskrena, še povsem nevajena takih uspehov in karizmatična. Če je njena rojakinja Sarah Schlepper nekoč na startu za motivacijo zarjovela kot lev, si Mikaela, preden se odrine, reče preprosto: "Let's dance." ("Zaplešiva.") Gre za citat iz filma Avatar, ko je glavni junak skušal ukrotiti divjo zver.

Trenerji hvalijo njeno željo in motivacijo, sama pa si je za cilj postavila nekaj podobnega, kot smo že slišali od Bodeja Millerja: "Vse, kar si želim, je hitrost. Za zmago je potrebna hitrost in jaz si želim priti hitro do prvega mesta. Obožujem občutek, ko preizkušam lastne zmožnosti, kako hitro lahko pridem do naslednjih vratc. Krasno je. Kot da bi letel. Ali plesal."
O malem dekletcu, ki ne zna okoli vratc
Ko je v sredo v veleslalomu odstopila, je tvitnila: "Včasih stvari ne gredo po načrtih. Recimo, hipotetično, recimo, da majhno dekletce smuča čez nekaj veleslalomskih vratc namesto okoli njih." In še: "A majhno dekletce je v redu! To se dogaja, ko se preživljaš z bojem s plastičnimi palicami."
Naslednji dan je zmagala. Njen odziv? Pred kamero je sprva le nejeverno zrla predse in na semafor, nato pa v mikrofon skorajda hlipala, kako je poskušala samo leteti in da komaj čaka starše, da skupaj preživijo božič in se ona "skuša malce umiriti".

Ko se je dovolj zbrala, da je lahko svoje misli strnila v nekaj stavkov, je nastalo tole: "Danes sem spoznala mlado Švedinjo Emmo Lundell. Ima levkemijo. Prelepa je. Povedala sem ji zgodbo o svojem prijatelju, ki je imel raka - zdaj je zdrav in uspešen. Rekli so mi, da sem nocoj smučala kot Marcel Hirscher, in sem rekla, da je ta izjava najboljše božično darilo, a to ni res - najboljše božično darilo, kar sem ga kdaj koli dobila, je bilo, da sem videla Emmo smejati se. Hvala."