Vsi predmeti so iz njenih domovanj. Foto: Reuters
Vsi predmeti so iz njenih domovanj. Foto: Reuters

Legendarna igralka Betty White, ki je svojo kariero začela graditi v poznih 30. letih prejšnjega stoletja, prvič pa se je na malih zaslonih pojavila leta 1939, je konec lanskega leta umrla pri 99 letih. Pri dražbeni hiši Julien's Auctions so tako napovedali, da bodo med 23. in 25. septembrom na veliki dražbi na Beverly Hillsu ponudili predmete, ki so ji nekoč pripadali.

Zvezde na Pločniku slavnih so začeli podeljevati leta 1960. Foto: Reuters
Zvezde na Pločniku slavnih so začeli podeljevati leta 1960. Foto: Reuters

Zbirka emmyjeve nagrajenke bo vključevala osebno lastnino, kot so osvojene nagrade in obleke z rdeče preproge, pa tudi pohištvo iz njenih domovanj. Pod dražbeno kladivo bodo šli tudi različni scenariji in nakit, med drugim tudi zlata ura, ki ji jo je mama podarila za božič leta 1940. Za njo pričakujejo med 1000 in 2000 ameriških dolarjev (okoli 918 in 1835 evrov). Zvezdnica serije Zlata dekleta (The Golden Girls) je bila sicer ena izmed prvih, ki je prejela zvezdo na Pločniku slavnih. Manjša kopija, ki jo dobi vsak prejemnik, bo prav tako ponujena na dražbi.

Zbirka bo prepotovala tudi Atlantik

"Dejala je, da je med drugim službo v šovbiznisu obdržala, ker je tako lahko podpirala svoje podvige z živalmi," je dejal Martin Nolan iz ameriške dražbene hiše in dodal, da se je celo življenje zavzemala za okolje in pravice živali. Tako si je lastila tudi veliko slik z živalskimi motivi, ki bodo prav tako del bogatega nabora. Avtorji nekaterih umetniških del so celo živali same – ena izmed njih je slika, ki jo je ustvarila gorila Koko, ki komunicira z znakovnim jezikom.

"To je dražba, ki predstavlja neverjetno življenje in kariero. Gre za dražbo življenjskega sloga," je še poudaril Nolan, ki vrednost celotne zbirke ocenjuje na med enim in dvema milijonoma ameriških dolarjev (okoli 919.000 in 1,8 milijona evrov). Vsa lastnina je trenutno razstavljene na Beverly Hillsu, kolekcija pa bo na ladji Queen Mary 2 odplula tudi na odprto morje – 5. avgusta bo teden dni potovala čez Atlantik, iz New Yorka pa do Southamptona. "Betty White je utelešala toploto, eleganco in odličnost. Vemo, da se bodo naši gostje z veseljem naučili več o sijajnem življenju priljubljene ikone," je zagotovil Jamie Paiko iz pomorske družbe Cunard North America.