Foto: AP
Foto: AP

49-letni Slater, ki je naslov svetovnega prvaka osvojil rekordnih 11-krat, sicer javno ni razkril, ali je cepljen ali ne, je pa izrazil pomisleke glede cepiv proti covidu-19, med drugim oktobra, ko je na Instagramu zapisal, da "ve več o tem, kako ostati zdrav, kot 99 odstotkov zdravnikov".

Sorodna novica Foto: V iskanju popolnega vala

Že pred tem je dejal, da ni proti cepivom, da pa ne podpira obveznega cepljenja. Slater je bil tudi kritičen do kaotičnega vizumskega postopka Novaka Đokovića, ki se je prejšnji teden končal z deportacijo številke 1 moškega tenisa.

Najboljši deskarji sveta naj bi v Avstraliji tekmovali marca in aprila, pri čemer je eno tekmovanje organizirano v Bells Beach (Viktorija), eno pa v Margaret River (Zahodna Avstralija).

“Mislim, da smo bili precej jasni s primerom Novaka Đokovića – ni cepilnega statusa, ni igre," je za avstralski Channel 9 povedal avstralski minister za zdravje Greg Hunt. “To je precej preprosto sporočilo, ne glede na to, za kateri šport gre. Upam, da se Slater cepi, in upam, da tekmuje.”

Kelly Slater velja za največjega deskarja vseh časov. Foto: AP
Kelly Slater velja za največjega deskarja vseh časov. Foto: AP

Izjeme za necepljene ne prav verjetne

Premier Viktorije Daniel Andrews je ob tem dejal, da upa, da se ne bo ponovila saga, ki je popolnoma zasenčila začetek Odprtega prvenstva Avstralije, Đokoviću pa onemogočila branjenje naslova. “Pomembna je jasnost avstralske vlade glede tega, kdo ima vstop v državo in kdo ne," je dejal Andrews. “To je dobra stvar. Samo, da nimaš telenovele, drame, ki tratita čas vseh. Tenis je večji od ene osebe (Đokovića), in to vidimo v Melbourne Parku.”

Andrews je še dodal, da ni prav verjetno, da bi zvezna vlada Viktorije po polomiji z Đokovićem načela razpravo s Svetovno deskarsko ligo (WSL) glede morebitnih izjem za necepljene športnike. “To je precej vprašljivo, ker je bila avstralska vlada zelo jasna. Precej bolj jasna, kot so bili dolgo časa, kar je dobro.”

Sorodna novica Novak Đoković naj bi tožil avstralsko vlado

"Pozna pravila"

V sredo je avstralski minister za šport Richard Colbeck dejal, da "ni šans", da pride Slater v Avstralijo, če ni cepljen. “Rekel bi, da pozna pravila," je dejal za časopis Nine. “Ni pomembno, ali si deskar ali teniški igralec ali turist ali kdor koli drug, taka so pravila. Veljajo za vse. Možnosti, da bo tekmoval v Viktoriji, tako prav veliko nima, v Zahodni Avstraliji pa še manj.”

Avstralsko zvezno sodišče je sicer danes objavilo razloge, zaradi katerih je bila zavrnjena Đokovićeva pritožba na preklic že odobrenega vizuma – celoten argument temelji na tveganju, da bi lahko njegovo bivanje v Avstraliji sprožilo plaz proticepilskih čustev in protestov v državi, kjer je sicer cepljenih skoraj 80 odstotkov prebivalcev.

Protiargument Đokovićevih odvetnikov je bil, da bi izgon še precej bolj okrepil proticepilska čustva.

So pa v precepljeni Avstraliji ta teden zabeležili rekordno število smrtnih primerov, povezanih s covidom - 74. Prejšnji dnevni rekord je bil 59 septembra 2020. S 50.000 okužbami pa so v začetku meseca zabeležili tudi rekordno število dnevnih okužb. Poleg tega so v vsega dveh tednih (od 1. do 13. januarja) zaznali več okužb (milijon) kot v dveh letih pandemije skupaj.