Novak Đoković za zdaj še molči. Foto: Reuters
Novak Đoković za zdaj še molči. Foto: Reuters

Avstralski sodniki so podprli ministra, ki je necepljenemu prvemu teniškemu igralcu sveta ukinil vizum zaradi tveganja, da bi lahko njegovo bivanje v Avstraliji sprožilo plaz proticepilskih protestov v državi.

"Zvezda svetovnega tenisa lahko vpliva na ljudi vseh starosti, mlade ali stare, a morda še posebej na mlade, ki so bolj pod vtisom in ga posnemajo. Za to ni potreben noben dokaz," so med drugim v obrazložitvi zapisali sodniki, ki so odločali o primeru Đoković.

Sodniki so dejali, da se kakšen drugi minister morda ne bi odločil za preklic vizuma, vendar se je minister za priseljevanje Alex Hawke držal korakov in ravnal v skladu z zakonom, ki mu to dovoljuje. Ob tem je navedel, da bi imetnik vizuma "lahko pomenil tveganje za zdravje ali red avstralske skupnosti."

"Minister je prepričal sodišče na podlagi razlogov, za katere ni mogoče reči, da so neracionalni ali nelogični ali da ne temeljijo na relevantnem gradivu," je med drugim povedal glavni sodnik v zadevi James Allsop.

Angleški tabloid The Sun pa poroča, da bo Đoković tožil avstralsko vlado za 3,6 milijona evrov. Pri tem se sklicuje na vire blizu njegovemu agentu Edoardu Artladiju. V zahtevani vsoti je poleg odškodnine za neprimerno ravnanje avstralskih oblasti upoštevana tudi nagrada za zmagovalca turnirja v Melbournu, piše The Sun.

Đoković je imel ob prihodu v Avstralijo veljaven vizum, a so mu ga dvakrat razveljavili. Prvo razveljavitev je uspešno izpodbijal na sodišču, po drugi zavrnitvi pa je moral zapustiti državo.