Oprah Winfrey se je znova povzpela na vrh lestvice. Foto: EPA
Oprah Winfrey se je znova povzpela na vrh lestvice. Foto: EPA
Beyonce Knowles
Beyonce je na drugem mestu. Z možem Jay-Z-jem veljata tudi za najbogatejši slavni par. Foto: EPA

56-letna televizijska voditeljica, ki na leto zasluži 315 milijonov dolarjev, je zgled milijonom temnopoltih Američanov, ki upajo, da se bodo tako kot ona prebili iz bede v bleščeči Hollywood. Velja za najbogatejšo Američanko afriških korenin 20. stoletja in je ena največjih človekoljubk sveta. Voditeljica pogovorne oddaje se sicer poslavlja z malih zaslonov, saj se bo v prihodnjih letih posvetila lastni TV-mreži.

Celotno lestvico najvplivnejših si lahko ogledate tukaj.

Angelina padla na 18. mesto
Oprah je s prestola vrgla lani najbolj vplivno, igralko Angelino Jolie, ki je letos "šele" na 18. mestu. Na drugo mesto se je uvrstila pevka Beyonce Knowles (ta je hkrati tudi ena najbogatejših mladih zvezdnic, z Jay-Z-jem pa sta med najbogatejšimi in najvplivnejšimi zvezdniškimi pari), ki na leto zasluži 87 milijonov dolarjev. A ne samo z glasbo - precej denarja ji prinese tudi njen hitro rastoči modni imperij.
Na tretjem mestu najbolj vplivnih iz sveta zabave je prvi moški, režiser James Cameron, ki se je tako visoko zavihtel tudi po zaslugi težko pričakovanega filma Avatar, pomagalo pa je seveda tudi njegovo premoženje, ki se je lani povečalo za 210 milijonov dolarjev.
Na četrtem mestu je prva letošnja novinka - Lady Gaga. Njen vpiv pripisujejo temu, da je čez noč postala glasbena senzacija, nato pa, tudi s številnimi turnejami in svojo zaščitno znamko - modnimi ekscesi, svoj vpliv (predvsem na mlade) le še povečevala. Na petem mestu je kljub številnim aferam, nezvestobi in skorajšnji ločitvi golfist Tiger Woods, ki je lani zaslužil 105 milijonov dolarjev.

Eden največjih skokov: Sandra Bullock z 92. na osmo mesto
Med prvimi desetimi na lestvici, čeprav se je umaknila izpod žarometov in o njej le tu in tam pricurlja kakšna (verjetno neresnična) novica, ostaja nekdanja popprinceska Britney Spears, sledijo pa ji irski rockerji U2. Osmo mesto je, zahvaljujoč oskarju za najboljšo igralko in prešuštnemu možu, zasedla igralka Sandra Bullock, ki je tako poskrbela za največji skok na lestvici - lani je bila namreč le 92.
Lestvico najvplivnejših desetih končujeta igralec Johnny Depp na devetem in kraljica popa Madonna na desetem mestu. Zanimivo je sicer, da med 10 najvplivnejšimi prevladujejo ženske.

Mimo Somraka tudi Forbes ne more
Na lestvico 100 najvplivnejših sta se prvič uvrstila tudi zvezdnika filmske sage Somrak, Kristen Stewart in Robert Pattinson, ki sta zasedla 66. oz. 50. mesto. Na lestvici je sicer tudi avtorica knjig, po katerih snemajo omenjeno serijo filmov, Stephenie Meyer.
Forbes vpliv zvezdnikov "meri" z različnimi parametri - poleg zaslužka so pomembni tudi mesto v televizijski/radijski industriji, položaj, ki ga imajo v medijih, splošni družbeni položaj in priljubljenost na spletu. Na lestvici prevladujejo igralke in igralci ter glasbeniki, precej pa je tudi športnikov (Lance Armstrong, Marija Šarapova, Venus Williams, LeBron James, Cristiano Ronaldo) in manekenk (Heidi Klum, Gisele Bündchen, Kate Moss)