Carlos Slim naj bi bil vreden 53,5 milijarde dolarjev, v Mehiki pa nadzoruje več kot 200 podjetij. Foto: EPA
Carlos Slim naj bi bil vreden 53,5 milijarde dolarjev, v Mehiki pa nadzoruje več kot 200 podjetij. Foto: EPA
Bill Gates
Bill Gates, ustanovitelj Microsofta, bi lahko bil še bogatejši, saj naj bi skoraj 30 milijard dolarjev namenil v dobrodelne namene. Foto: EPA

Lestvico, ki jo vsako leto objavi ameriška revija Forbes, prvič po 16 letih ne zaseda Američan. Carlos Slim, telekomunikacijski mogotec, ki naj bi bil vreden 53,5 milijarde dolarjev. Slimov tiskovni predstavnik po objavi raziskave ni potrdil, da je Mehičan resnično vreden toliko, kot so zapisali pri Forbesu. Dejal je, da ne zapravljajo svojega časa s takšnimi raziskavami, ampak da pozdravljajo "zmago".

Po Forbesu je letos na svetu 1.011 dolarskih milijarderjev iz 55 držav sveta, za Slimom pa se na drugo mesto uvršča ustanovitelj Microsofta Bill Gates, ki naj bi bil vreden 53 milijard dolarjev, na tretjem mestu pa je vlagatelj Warren Buffet, ki ima za 43 milijard dolarjev vredno premoženje. Zmagovalni trojici je od lani uspelo povrniti 41,5 milijarde dolarjev od skupaj 68 milijard izgubljenega premoženja, kar je bilo posledica padca vrednosti delnic med gospodarsko krizo.

Najbolj "produktiven" lani Brazilec Batista
Na četrto in peto mesto sta se uvrstila dva Indijca, naftni mogotec Mukeš Ambani, ki je vreden 29 milijard dolarjev, in jeklarski mogotec Lakšmi Mital z 28,7 milijarde dolarjev. Na šestem mestu je ustanovitelj Oracla Američan Lawrence Ellison z 28 milijardami dolarjev, sledi francoski trgovec z luksuznimi izdelki Bernard Arnault s 27,5 milijarde dolarjev. Na osmem mestu je brazilski lastnik rudnikov Eike Batista s 27 milijardami, sledi španski tekstilni mogotec Amancio Ortega s 25 milijardami, prvo deseterico pa končuje nemški lastnik trgovin Karl Albrecht s 23,5 milijarde dolarjev. Največji skok je uspel brazilskemu rudarskemu tajkunu Batisti, ki se je s 27 milijardami dolarjev povzpel na osmo mesto.

Največ milijarderjev je v ZDA, sledi Evropa
Premoženje je v enem letu naraslo 611 milijarderjem, med katerimi je letos tudi 89 žensk. Največ milijarderjev je v ZDA, in sicer 403, skupaj pa so vredni 1.300 milijard dolarjev. Lani je bilo ameriških miljarderjev 359, njihovo skupno premoženje pa je bilo vredno 1.100 milijard dolarjev. Na drugem mestu je Evropa z 248 milijarderji, ki so skupaj vredni 1.000 milijard dolarjev, kar je prav tako bolje kot lani, ko je bilo miljarderjev 196 s premoženjem, vrednim 655 milijard dolarjev.

Azija in območje Tihega oceana ima 234 milijarderjev, ki so skupaj vredni 729 milijard dolarjev, kar je opazen napredek od lani, ko jih je bilo 130 s premoženjem 357 milijard dolarjev. Bližnji vzhod in Afrika imata skupaj 65 milijarderjev s skupnim premoženjem 181 milijard dolarjev, kar je le malo več od lani. Preostala Amerika brez ZDA pa ima 60 milijarderjev s premoženjem, vrednim 304 milijarde dolarjev. Skupaj je letos premoženje milijarderjev na lestvici Forbes vredno 3.600 milijard dolarjev, lani pa je bilo vredno 2.400 milijard dolarjev.

Najmlajši med bogataši ustanovitelj Facebooka
Najmlajši na lestvici milijarderjev je 25-letni ustanovitelj spletne strani Facebook Mark Zuckerberg, ki ima premoženje, vredno štiri milijarde dolarjev, najstarejši pa je 99-letni Švicar Walter Faefner s 3,3 milijarde dolarjev premoženja.

Ob tolikšnem premoženju v rokah posameznikov je razveseljiva novica, da jih večina veliko sredstev namenja v dobrodelne namene. Gates bi bil danes vreden najmanj 80 milijard dolarjev, Buffett pa najmanj 55 milijard. Razlika je šla v dobrodelne namene.