Lindemann na koncertu leta 2017. Foto: EPA
Lindemann na koncertu leta 2017. Foto: EPA

Lindemanna je več nekdanjih oboževalk skupine obtožilo spolnih zlorab med koncerti in več primerov spolnega napada. Tožilstvo je zdaj sporočilo, da v prvih preiskavah niso našli nobenih dokazov o teh trditvah, poroča Deutsche Welle.

Berlinsko tožilstvo je preiskavo sprožilo na podlagi pritožb tretjih oseb v povezavi s poročili v medijih. Tožilci so zdaj sporočili, da organi kazenskega pregona še niso prejeli pričevanj domnevnih žrtev, kar pomeni, da preiskovalci niso mogli utemeljiti obtožb.

Preiskovalci tudi niso našli dokazov, da je osumljenec zagrešil spolni napad s pomočjo drog ali da je izrabil svoj vpliv za izkoriščanje mladoletne osebe.

Shelby Lynn, oboževalka iz Severne Irske, je trdila, da so v njeno pijačo med koncertom v Vilni podtaknili drogo, nato pa naj bi se Lindemann agresivno odzval, ko je zavrnila spolne odnose z njim.

Protesti proti koncertu Rammsteinov julija letos na Dunaju. Foto: EPA
Protesti proti koncertu Rammsteinov julija letos na Dunaju. Foto: EPA

Litovsko tožilstvo je junija sporočilo, da ne bodo odprli preiskave, saj niso našli nobenih dokazov o prisili. Berlinsko tožilstvo je zdaj sporočilo, da je njeno pričanje preveč "nejasno" in da Lynn ni poročala, da bi sama videla incidente, ki bi pomenili kazniva dejanja.

Tildemann obtožbe zanikal

"Hitra prekinitev preiskovalnega postopka državnega tožilstva v Berlinu kaže, da ni dovolj dokazov, da je naša stranka domnevno zagrešila spolna kazniva dejanja," so sporočili Lindemannovi odvetniki. Pevec skupine je že pri prvih obtožbah trdil, da je nedolžen.

Skupina Rammstein je letošnje poletje na evropski turneji, zaradi obtožb spolnih zlorab zoper 60-letnega Lindemanna pa so jih v številnih mestih pričakali protestniki. V Berlinu je peticijo za odpoved koncerta podpisalo 100.000 ljudi.