Na festivalu v Cannesu, kjer je predstavljal film Mud. Foto: EPA
Na festivalu v Cannesu, kjer je predstavljal film Mud. Foto: EPA
Z ženo Camillo Alves, ki se ji je ob prejemu nagrade v Palm Spingsu zahvalil, ker je morala 'toliko pretrpeti' ob njegovih zadnjih zahtevnih vlogah. Foto: EPA
Pozornost kritikov je zbudil leta 1996 v Času za ubijanje.
Stereotipna predstava, ki jo imate o McConaugheyju. Prizor je iz filma Surfer, Dude.
Začetek 'mcconesanse' - Vroči Mike.
Kot trpeči Mud.
Kot DiCapriov mentor v Volku z Wall Streeta.
McConaughey in Leto - oskarjevska favorita iz Dallas Buyers Cluba.
Nova HBO-jeva potencialna TV-uspešnica: Pravi detektiv.
S Camillo Alves sta par sedem let, v zvezi pa so se jima rodili trije otroci: Levi, Vida in Livingstone. Foto: EPA

deska, kot pa se spopada s kakšno resnejšo vlogo, je nedvomno najbolj vroča roba v Hollywoodu ta hip.
Igralec, ki je leta 1996 v Času za ubijanje nakazal, da bi lahko postal velika zvezda, in je za vlogo pobral cel kup nagrad za najobetavnejšega igralca, je v naslednjih letih bolj za šalo kot zares igral predvsem v romantičnih komedijah in filmih B-produkcije, v katerih se je zdelo dovolj, da pokaže svoje natrenirano telo in zapoje s teksaškim naglasom.
Matthew McConaughey je postal karikatura samega sebe in se je v (rumenih) medijih pojavljal bolj zaradi svoje ljubezni do golega igranja bobnov bongo kot pa igranja.
Morda sta ga streznila zakon in očetovstvo (z brazilsko manekenko Camilo Alves se je po šestih letih zveze poročil leta 2012, paru pa so se rodili trije otroci), morda kaj drugega, a dejstvo je, da je McConaughey v zadnjem letu ali dveh doživel največji igralski preobrat, kar smo jih videli v nedavni zgodovini Hollywooda.
Ali, kot je za Slate zapisala TV-kritičarka Willa Paskin: "Nekoč samo fant s posterjev je postal obraz nadarjenega, a neambicioznega igralca, ki je bolj ali manj samo postaval naokoli. Nekega dne se morda tudi vi zbudite in začnete uresničevati svoj potencial."

Leto sprememb
Prelomna točka je bila verjetno Cena resnice (The Lincoln Lawyer) leta 2011, film, ki sicer ni bil oskarjevski material, a je bil dobrodošel odmik od filmov, kot so Vse moje bivše, Surfer, Dude, Ni vse zlato, kar se sveti, Čez 30 in še pri tastarih ter Sahara. Vsaj McConaughey je lahko končno prikazal, da še zna igrati. In od tu je šlo samo še navzgor. Morilec Joe je bil drzen film, McConaugheyjeva vloga pa tako "žmohtna", da ga ni mogel spregledati več nihče.
Nadaljeval je s Paperboyem in Soderberghovim Vročim Mikom, v katerem je bil briljanten kot slačifant v zatonu. Vloga mu je po dolgih letih prinesla prve nove nominacije in priznanja igralskih kolegov.
Morda ena najboljših predstav, kar jih je prikazal, je bila tista v neodvisnem filmu Jeffa Nicholsa Mud. McConaughey je bil popoln za vlogo očarljivega, skrivnostnega ubežnika, ki se gre sodobnega Robinsona Crusoeja na otoku na ameriškem jugu. V Volku z Wall Streeta ga ne vidimo kaj dosti več kot Katarino Čas, a v tistem prizoru, v katerem še zelenemu DiCapriu razkriva zaodrje Wall Streeta, je neprekosljiv.

Shiral za vlogo
In potem je tu Dallas Buyers Club, še en "mali" film, ki mu je, predvsem zaradi odličnega igralskega dvojca McConaughey - Jared Leto (še en že odpisani povratnik), uspel preboj v veliko ligo. V Dallas Buyers Clubu, posnetem po resničnih dogodkih, McConaughey igra Rona Woodroofa, za aidsom obolelega moškega, ki je začel v Teksas tihotapiti nedovoljena zdravila, ko je odkril, da mu uspešno lajšajo simptome.

Za vlogo je ubral isto taktiko kot njegov soigralec Leto leta 2000 v Rekviemu za sanje - shujšal je. In to močno. Postavni, zagoreli Matthew McConaughey se je lani med snemanjem filma pred očmi vseh posušil za 23 kilogramov (Leto, ki naj bi imel oskarja že v žepu, pa za vlogo transvestita za 14) in se spremenil v bledo, 60-kilogramsko senco samega sebe.

"Dallas Buyers Club trdno počiva na koščenih ramenih Matthewa McConaugheyja, ki breme prenaša skrajno dostojanstveno s svojo verjetno najboljšo predstavo v karieri," je bil skupni konsenz kritikov, ki mu je sledilo več deset nominacij in nagrad - praktično ni bilo podelitve letos, na kateri ga ne bi počastili, in trenutno velja za oskarjevskega favorita. "Če za tole ne dobiš oskarja, ti dam svojega," je po ogledu filma McConaugheyju tvitnila navdušena Liza Minnelli.

Pravi detektiv
Kje se bo veliki zmagoviti niz McConaugheyja ustavil, ni jasno, a za zdaj nič ne kaže, da se namerava vrniti v čas ležernih zadetkov z jadralno desko pod roko. V teh dneh je premiero uzrla nova HBO-jeva serije, Pravi detektiv (True Detective), v kateri je McConaughey združil moči z Woodyjem Harrelsonom - dvojec, ki že samo zaradi svojega južnjaškega šarma in nepredvidljivosti zagotavlja uspeh. In kritiki so nad serijo za zdaj navdušeni. "Velika resna drama, ki je prav tako odlična, za kar si prizadeva," so zapisali pri Pastu.

Da je McConaughey končno začel svoje vloge izbirati malce pozorneje in s posluhom za lastne igralske zmožnosti, dokazuje tudi, da ima v delu trenutno poleg Pravega detektiva samo še en napovedani projekt: nov znanstvenofantastični spektakel Christopherja Nolana Interstellar, v katerem igrata še Anne Hathaway in Jessica Chastain.

Sprememba fizionomije
Vseeno pa ostaja vprašanje: od kod neverjetna in izjemna transformacija Matthewa McConaugheyja, ali, kot pravi sam, "mcconesansa"? Pri The Wire si obrat razlagajo s fizionomijo - ko je McConaughey opustil vlogo dežurnega lepotca izklesanih mišic in "nasmeška za milijon dolarjev", je postal - igralec.
V Vročem Miku je svojo natreniranost spremenil v parodijo. V Mudu je bil tragični, tihi junak z oškrbljenim zobom in umazanim obrazom. V Pravem detektivu je videti kot zapiti vaški posebnež. Za Dallas Buyers Club je shiral do neprepoznavnosti, in posledice te shujševalne kure so še leto dni po snemanju vidne na igralčevem obrazu.
Hvaljeni, a nedonosni filmi
Sam je v nedavnem intervjuju za LA Times povedal, da se je sicer z neresnimi vlogami čisto zabaval, a da se je na neki točki začel spraševati, zakaj do svoje kariere ne pristopa z istim pustolovskim duhom, kot se loteva drugih stvari v svojem življenju. In ko se mu je posvetilo, da se s tovrstnimi filmi omejuje in da je prav gotovo mogoče z igranjem priti tudi dlje, se mu je odprlo.
"Moram imeti nekaj novih izkušenj. Biti vznemirjen. Biti prestrašen. Da ne vem, kam grem, a da moram poskusiti. Sicer bo moje edino obžalovanje, da nisem na cesti pustil malce več sledi gum," razlaga.

Pa čeprav so filmi, ki jih je ustvaril v zadnjem letu, po številu gledalcev zares daleč za tistimi omlednimi romantičnimi komedijami, ki niso pustile ravno veliko "sledi". "Smešno je. Moje najljubše leto dela v mojem življenju je tudi prvo leto, ko sem izgubil denar. Ko sem se znašel v rdečih številkah. In občutek je krasen!"

Kar koli ste si že mislili o Matthewu McConaugheyju, in ne glede na to, kako so ga vsi počasi začeli pojmovati kot "le" očarljivega postopača, ki večino časa predeska na valovih, občasno pa se oglasi v snemalnem studiu - zdaj je nanj treba računati, in to resno.