Foto: AP
Foto: AP

Connery je bil prvi igralec, s katerim je produkcijska hiša EON Productions leta 1962 začela uspešno serijo po predlogi britanskega avtorja Iana Fleminga. Do leta 1983 je nastopil v sedmih filmih o tajnem agentu 007.

Verjetno najslavnejši škotski igralec se je rodil v Edinburgu v delavski družini.

Foto: AP
Foto: AP

Pri 23 letih se je v izbiri med igralstvom in profesionalnim nogometom odločil za prvo možnost, za kar je pozneje dejal, da je bila ena njegovih pametnejših odločitev.

Predtem je opravljal več različnih del, med drugim je dostavljal mleko in vozil tovornjak.

Prvo večjo vlogo je odigral v filmu No Road Back režiserja Montgomeryja Tullyja iz leta 1957, temu pa so sledili številni nastopi tako v filmih za veliko platno kot v televizijskih serijah in filmih, denimo leta 1961 v Macbethu in Ani Karenini.

Pravi preboj mu je leto pozneje prinesla vloga Jamesa Bonda v filmu Dr. No.

Fiktivnega tajnega agenta je interpretiral v še šestih filmih franšize, ki še ni končana: Iz Rusije z ljubeznijo (1963), Goldfinger (1964), Operacija Grom (1965), Le dvakrat živiš (1967), Diamanti so večni (1971) ter Nikoli ne reci nikoli več (1983).

Foto: AP
Foto: AP

Eden najvidnejših igralcev svoje generacije

Nekateri so menili, da bo vloga Jamesa Bonda zaznamovala njegovo kariero in ga ukalupila, vendar je dokazal nasprotno: postal je eden najvidnejših igralcev svoje generacije, ki je posnel kopico uspešnih filmov.

Največje priznanje je dosegel z vlogo irskega policista v filmu Nedotakljivi Briana De Palme iz leta 1987. Osvojil je oskarja za najboljšo stransko vlogo in s tem zasenčil glavnega igralca filma Kevina Costnerja.

Videti ga je bilo mogoče v še številnih drugih filmih, kot so Marnie Alfreda Hitchcocka (1964), Umor na Orient ekspresu (1974), Ime rože (1986), Indiana Jones in Zadnji križarski pohod (1989), Vzhajajoče sonce (1993) in Družba pravih gospodov (2003).

Z ženo Micheline. Foto: AP
Z ženo Micheline. Foto: AP

"Morda nisem najboljši igralec, še slabši pa bi bil, če bi počel kaj drugega," je dejal ob neki priložnosti.

Poročen dvakrat

Connery velja za enega šarmantnejših igralcev, zato ni nenavadno, da je imel veliko uspeha z ženskami. Imel je številne romance, poročen pa je bil dvakrat. Med letoma 1962 in 1973 z igralko Diane Cilento, s katero ima sina Jasona Conneryja, prav tako igralca.

Cilentova je v svoji avtobiografiji leta 2006 svojega nekdanjega moža obtožila, da jo je psihično in fizično trpinčil. Connery je sicer nekoč dejal, da prisoliti ženski klofuto "ni nič takega".

Leta 1975 se je poročil drugič, s slikarko maroško-francoskega rodu Micheline Roquebrune. Zakon je preživel tudi dobro znano Conneryjevo zunajzakonsko razmerje s skoraj 20 let mlajšo angleško pevko Lynsey de Paul.