41-letna manekenka še ni prestara za naslovnice največjih modnih revij. Foto: EPA
41-letna manekenka še ni prestara za naslovnice največjih modnih revij. Foto: EPA
Linda Evangelista
Lepa Linda je nekoč izjavila, da za manj kot 10.000 dolarjev zjutraj sloh ne vstane iz postelje, kar je sprožilo pravi škandal. Foto: EPA
Campbell, Moss in Turlington
Prednost starejših in znanih manekenk naj bi bila v tem, da se ženske z njimi lažje poistovetijo. Foto: EPA

V manekenskem poslu se vse vrti okoli tega, kdo je mlad, kdo je vroč ter kdo bo naslednji. Ali pač ne?

Noseča 41-letna Linda Evangelista krasi naslovnico avgustovske številke revije Vogue. Je prva manekenka po več kot letu na naslovnici revije, ki je v lani stavila predvsem na hollywoodske zvezdnice.

Njene kolegice, ki so pred desetletjem svetu "vladale" kot supermanekenke, so tudi danes še vedno uspešne. Pri 36 letih je Naomi Campbell še vedno kraljica modnih pist. 32-letna Kate Moss letos nastopa v neštetih oglaševalskih reklamah za znane modne znamke, tudi za Versace, za katero nastopajo še Christy Turlington, Angela Lindvall, Carolyn Murphy in Daria Werbowy.

Vedno je hotela biti manekenka
Evangelista poziranja nikoli ni videla kot sredstvo za kakšno drugo kariero. "Ko sem bila stara 12 let, sem se odločila, kaj bom in se počutim zelo srečno, da mi je uspelo uresničiti svoje sanje," je povedala. "Rockzvezda ne bi mogla postati. Ne znam peti. Res sem vesela, da se mi je vse izšlo, saj mislim, da vem, kako biti dober model. Prav tako pa nisem imela rezervnega načrta."

Ne škodi tudi, da je modna odvisnica, ki spremlja smernice, če takrat dela ali ne. "Všeč mi je, da se spreminajajo vsakih šest mesecev. Res mi je všeč proces ustvarjanja lepih podob. Tako zelo uživam v vsem, kar zadeva modo."

Tudi Christy še vedno rada pozira
37-letna Christy Turlington se je lotila tudi drugih stvari, saj se je poročila z igralcem in režiserjem Edwardom Burnsom, postala mati ter ustanovila svoje podjetje Nuala. Kljub temu pa je bila zelo vesela, da so jo pri Versaceju poklicali: "Svojo kariero sem začela z delom za Versace, in odkar sem zadnjič videla Donatello, je minilo že nekaj let. Fantastično je bilo, ko sem dan preživela s starimi prijatelji in poznanimi obrazi. Snemanje reklam je bilo bolj zabava kot delo."

Nosečnost ji ne bo pokvarila postave
Evangelista, ki naj bi rodila to jesen, ni zaskrbljena zaradi svoje poporodne postave. "Sploh me ne skrbi, to sprejemam. Verjamem, da delam vse, da bi potekalo kar se da tekoče. Ali se ukvarjam z jogo ali pa telovadim vsak dan." Po rojstvu otroka ne bo "vrnitve", saj Evangelista pravi, da sploh ne namerava oditi.

Ženske imajo raje starejše modele
Sally Singer, modna urednica pri Vogueu, meni, da je nekdo, ki živi polno življenje, prepoznaven v javnosti in ima nekaj let (več) izkušenj, še bolj učinkovit model, saj se ženske, ki kupujejo obleke, kozmetične izdelke in modne revije, lahko z njo bolj poistovetijo. "Bralke in nakupovalke se odzivajo na podobe starejših žensk, ki imajo za seboj že nekaj življenja, žensk, o katerih že nekaj vedo. Bolj so zainteresirane za ženske, ki imajo otroke in so še vedno videti super. To je bolj navdihujoče kot pa videti neko 14-letnico iz države nekdanjega komunističnega bloka." Seveda je tudi slava pomemben faktor.

"Ikone mode iz 90. let prejšnjega stoletja so bolj privlačne, ker so slavne in vsi vemo, da gredo slavne osebe in reklame dobro skupaj," je prepričana Singerjeva. Ko celo vsega nasičeno občinstvo na modni reviji z navdušenjem pozdravi Naomi Campbell, ki se sprehodi po pisti, jo pozdravljajo, ker jo poznajo. "To je zvezdniški, ne manekenski trenutek."