Črna gazela ali Črni panter se še vedno sprehaja po modnih stezah. Foto: EPA
Črna gazela ali Črni panter se še vedno sprehaja po modnih stezah. Foto: EPA

Na manekenstvo gledam kot na nekaj, kar delam za vse temnopolte ljudi.

Naomi Campbell
Ste že poslušali njen album Baby Woman? Foto: EPA

Spodnjega perila velikokrat ne nosim, posebno če imam na sebi obleko, potiskano z rožnatim vzorcem. Zakaj bi morala takrat nositi tudi spodnje perilo?

Naomi Campbell in Usher
Tudi ta ljubezen je splavala po vodi. Foto: EPA
Naomi Campbell
30. marca 2006 so jo aretirali zaradi napada na asistentko. Foto: EPA

Zaslužim veliko denarja, a o tem ne bi govorila. Delam zelo trdo in vsak cent, ki ga dobim, si zaslužim.

Nikoli nisem na dieti. Kadim. Občasno tudi pijem. Nikoli ne telovadim.

Naomi Campbell
Manekenka, ki ima tudi poslovno žilico. Foto: EPA

Menim, da se nisem rodila lepa. Menim, da sem se rodila kot jaz.

Naomi se je rodila 22. maja 1970 v Streathamu, Južni London. Njeni predniki so večinoma afriško-jamajškega rodu, njen oče pa je tudi delno kitajskega. Naomi je obiskovala londonsko Academy for Performing Arts.

Diplomirala je v gledališki šoli Italia Conti Academy in se javnosti prvič predstavila leta 1978, ko je nastopila v videospotu za pesem Is This Love? skupaj z jamajškim reggae zvezdnikom Bobom Marleyjem.

Odkrila jo je agencija Elite
Ko je bila stara 15 let, jo je v Covent Gardnu odkrila Beth Boldt iz agencije Elite. Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja se je začela uveljavljati na modnih stezah in v tiskanih oglasih. Poleg tega je tudi gola pozirala za eno izmed izdaj revije Playboy in skupaj z Madonno posnela več serij lezbično-erotičnih fotografij, ki so izšle v Madonnini knjigi Sex.

Tudi peti zna ...
Je prva temnopolta manekenka, ki se je fotografirala za naslovnico francoskega in angleškega Vogua in Time Magazina. Je tudi uspešna pevka, po svetu (večino na Japonskem) so prodali več kot milijon izvodov njenega albuma Baby Woman. Leta 1995 je zapela pesem La La La La Love Song z Tošinobujem Kuboto, ki je v deželi vzhajajočega sonca postala prava enoletna uspešnica, saj so prodali več kot 1,85 milijona izvodov singla. Nastopila je tudi v videospotih Jay-Z-ja, Michaela Jacksona, Georgea Michaela, Arethe Franklin, Macy Gray in Madonne.

... in pisati
Podpisala se je kot soavtorica ene najbolje prodajanih knjig v zadnjih letih, za katero pa je kasneje priznala, da ni ravno veliko sodelovala pri nastajanju. To je bil roman Swan, ki pripoveduje o manekenki s podobno življenjsko zgodbo, kot jo ima Naomi. Knjigi je sledila še ena, v kateri so izšle večinoma fotografije in ki jo je enostavno naslovila z Naomi.

Na modnih revijah je predstavljala kreacije Ralpha Laurena, Versaceja, Jazza, Francoisa Narsa, Dolce & Gabbana in Dsquareda.

1,77-metra Dolgonoga gazela, kot jo še radi imenujejo, je ena izmed petih supermodelov; druge štiri so Claudia Schiffer, Christy Turlington, Cindy Crawford in Linda Evangelista.

Tyson, De Niro, Usher ...
Rjavooka in rjavolasa lepotica se zadnja leta v medijih pojavlja tudi zaradi svojih zvez, predvsem pa zaradi nagle jeze. Tako je že v osemdesetih letih hodila z boksarjem Mikom Tysonom, ki jo je varal z Robin Givens in eno izmed mis Amerike. Nato je na vrsto prišel igralec Robert De Niro, a tudi ta zveza ni trajala dolgo. Na vrsto so prišli še Jay Z, basist skupine U2 Adam Clayton, s katerim je bila celo zaročena, in nazadnje pevec Usher.

Telefon v glavo prvič, drugič ...
Razvpita pa je postala prav zaradi nagle jeze, ki je ne zna najbolj nadzirati. Večkrat je bila izjemno nasilna do svojih sodelavcev in tudi drugih. Sem pa ne sodijo le psovke in kričanje, večkrat se zgodi tudi metanje mobilnega telefona v ljudi.

Tako se je leta 2000 znašla na torontskem sodišču, ker je dve leti pred tem napadla svojo tedanjo asistentko Georgino Galanis. Najprej jo je s telefonom napadla v hotelski sobi, nato pa ji je grozila, da jo bo vrgla ven iz drvečega avtomobila.

Naomi, ki ji je grozila najmanj enoletna zaporna kazen, se je opravičila in nekdanji sodelavki izplačala javnosti neznano vsoto denarja. Poleg tega se je morala udeležiti tečaja o tem, kako nadzirati jezo.

Zgodba se je ponovila tudi 30. marca letos, ko so Naomi v New Yorku aretirali, saj naj bi napadla asistentko. Spet naj bi si pomagala z mobilnim telefonom.

Težave z odvisnostjo od mamil
Manekenka pa je imela težave tudi z drogo. Tako je februarja 2001 Daily Mirror objavil fotografije, na katerih je bilo nazorno prikazano, kako Campbellova zapušča srečanje anonimnih narkomanov v Londonu.

Časopisi so se v vseh letih, odkar se Naomi sprehaja po modnih brveh, razpisali tudi o njenih sporih, ki jih je imela z drugimi zvezdniki, predvsem z modelom Tryo Banks in nekdanjo članico skupine Spice Girls, Victorio Beckham, ki je Naomi leta 2000 javno imenovala za »ogromno kravo in prasico«.

Naomi - poslovna ženska
Sicer pa ima Naomi na nosu drobno brazgotino, na ramenu pa ima tatu – in sicer črki F. B. Sama se je že pred leti podala tudi v poslovne vode. Tako je skupaj z Elle Macpherson in Claudio Schiffer lastnica Fashion Cafeja v New Yorku, ima pa tudi uspešno linijo parfumov in kolonjskih vodic. Najdemo pa jo tudi v pomanjšani izvedbi, saj je na trgu na prodaj njena lutka, ki jo izdeluje Hasbro. To pa ni edina lutka, ki nosi njeno podobo. Voščeno Naomi najdemo tudi v muzeju Madame Tussard's.

Hobi je boksanje
In če vas zanimajo njene mere, so te 86-61-86, stlači se v obleko, številka 34, številka njenih čevljev pa je 40. In če jo že srečate, pazite na svoje obnašanje. Njen najljubši hobi je namreč boks.

Na manekenstvo gledam kot na nekaj, kar delam za vse temnopolte ljudi.

Spodnjega perila velikokrat ne nosim, posebno če imam na sebi obleko, potiskano z rožnatim vzorcem. Zakaj bi morala takrat nositi tudi spodnje perilo?

Zaslužim veliko denarja, a o tem ne bi govorila. Delam zelo trdo in vsak cent, ki ga dobim, si zaslužim.

Nikoli nisem na dieti. Kadim. Občasno tudi pijem. Nikoli ne telovadim.

Menim, da se nisem rodila lepa. Menim, da sem se rodila kot jaz.