Oprah Winfrey je šolo za deklice zgradila na prošnjo Nelsona Mandele. Foto: EPA
Oprah Winfrey je šolo za deklice zgradila na prošnjo Nelsona Mandele. Foto: EPA

Nekdanja ravnateljica dekliške šole, ki jo je v Južnoafriški republiki ustanovila Oprah, Nomvuho Mzamane, je po obtožbah o domnevnih zlorabah učenk in prekinitvi delovnega razmerja zoper znano TV-voditeljico vložila tožbo zaradi obrekovanje.

Ob izbruhu afere leta 2007 je namreč Oprah, ki je odgovornost za škandal pripisala predvsem sebi, ravnateljici in dvema vzgojiteljicama prepovedala opravljati službo. Po večkratnem obisku šole in pogovorih z učenkami in njihovimi starši je bila zgrožena, saj naj bi bile deklice spolno, fizično in psihično zlorabljane.

Spor poravanali brez sodišča
Kot trdi Mzamanova, zaradi ukrepov Oprah ni več dobila službe, zato je zaradi obrekovanja vložila tožbo. Zdaj sta se obe s svojima odvetnikoma znova sešli in ob pogovoru dosegli sporazum. "Obe stranki sta zadovoljni, da sta po mirni poti rešili nesporazum v skupno dobro," sta bila skopa odvetnika Nomvuhe in Oprah, ki bi morala sicer naslednji teden na zaslišanje pred sodnika.

Oprah je v gradnjo zasebne šole v Johannesburgu leta 2007 vložila 40 milijonov ameriških dolarjev. Zanjo se je odločila po srečanju z nekdanjim predsednikom JAR-a Nelsonom Mandelo. Oprah, ki je bila kot otrok tudi sama zlorabljena, so obtožbe o domnevni zlorabi učenk zelo pretresle.