Papež Frančišek med današnjo redno tedensko avdienco na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Foto: Reuters
Papež Frančišek med današnjo redno tedensko avdienco na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Foto: Reuters

Pridiga je pri katoliških mašah eden najpomembnejših elementov in omogoča duhovniku, da s svojimi besedami povzame sporočilo predtem prebranega evangelija oz. vernikom kakšno misel posebej položi na srce. A prepogosto se dogaja, da duhovniki pridigo močno razvlečejo, zaradi česar poslušalci izgubijo rdečo nit in celo malo zadremajo vmes, je na redni tedenski avdienci opozoril papež Frančišek.

Pridiga bi po njegovi oceni morala biti "kratka, le podoba, misel, občutek" in ne bi smela trajati več kot osem minut, "saj ljudje, če je daljša, upravičeno izgubijo pozornost in zaspijo". 87-letni papež je ob tem pokritiziral kolege duhovnike: "Mnogi duhovniki včasih tako veliko govorijo, da sploh ne razumeš, o čem govorijo."

To sicer ni prvič, da je Frančišek kritiziral duhovnike, ki so preveč gostobesedni. A v zadnjem obdobju se je zaradi svojih besed tudi sam znašel pod plazom kritik – kot smo že poročali, je Frančišek sredi maja na srečanju italijanske škofovske konference, ki je potekalo za zaprtimi vrati, med drugim dejal, da je v semeniščih že zdaj "preveč pedrstva". Pozneje se je za uporabo izrazito slabšalnega izraza za homoseksualce sicer opravičil, a to ni pomirilo razburjenja LGBTQ-skupnosti in njenih podpornikov.

Poleg tega je izraz po navedbah italijanske tiskovne agencije ANSA znova uporabil v torek na srečanju z italijanskimi duhovniki.