McCartey je izdal tudi že več pravljic za otroke. Foto: AP
McCartey je izdal tudi že več pravljic za otroke. Foto: AP

Po poročanju Guardiana se družina McCartney, sicer ustanoviteljica projekta Meat-Free Monday (Brezmesni ponedeljek), zavzema, da bi lahko šolski otroci namesto mesa pogosteje izbrali vegansko in do okolja prijazno hrano.

Kampanja za spremembo standardov prehrane je sicer pobuda organizacije za pravice živali PETA. McCartney je z družino v okviru posvetovalnega procesa za podpisal pismo, naslovljeno na Gavina Williamsona, ministra za šolstva. Cilj je spremeniti šolske prehranjevalne standarde.

"Nikomur ni nujno jesti mesa, zato ne bi smelo biti obvezno, da ga strežejo v šolah," je dejal nekdanji član glasbene skupine The Beatles. Sprememba standardov bi po njegovem mnenju pomagala našemu planetu, živalim in promoviranju zdrave prehrane.

Pismo je med drugim podprla tudi organizacija Greenpeace, ki trdi, da so trenutni šolski prehranski standardi "nepotrebno omejevalni".

Trenutne smernice šolske prehrane na Otoku vključujejo vsakodnevne mlečne izdelke, vsaj trikrat tedensko ponudbo mesa, perutnine in nemlečnih proteinov za vegetarijance. Vsaj enkrat na tri tedne pa naj bi učenci dobili ribo.

Z McCartneyjevo pobudo se strinja tudi britanska nutricionistka Bridget Benelam, ki je poudarila, da je za šolarje pomembna ponudba hranilnih obrokov. "Prehrana, ki je utemeljena na rastlinah, ima veliko pozitivnih strani. Sestaviti jedilnik, ki ne vsebuje živalskih izdelkov in zagotavlja vsa bistvena hranila za rast in zdravje otrok, je mogoče, le malce zahtevno," je še dodala.