Nekaj dni po prejemu kipca je Colin Farrell drugo podelitev nagrad moral izpustiti. Foto: Reuters
Nekaj dni po prejemu kipca je Colin Farrell drugo podelitev nagrad moral izpustiti. Foto: Reuters

80. podelitev zlatih globusov je bila 10. januarja, v nedeljo pa je bila v Hollywoodu še podelitev nagrad filmskih kritikov (Critics Choice Awards). Nanjo so imeli vstop le tisti, ki so bili na testiranju za novi koronavirus negativni – in takrat se je začelo število udeležencev strmo zmanjševati.

"Žal mi je, da moram izpustiti podelitev nagrad kritikov. Da, covid," je zapisala igralka Michelle Pfeiffer, ki bi morala na odru soigralci Jeffu Bridgesu podeliti nagrado za življenjsko delo. Namesto nje je kot podeljevalec vskočil John Goodman, piše BBC.

Zakaj je ni bilo na podelitvi, je prek družbenih omrežij pojasnila tudi Jamie Lee Curtis. "Žal ne bom mogla spodbujati sodelavcev in prijateljev na podelitvi nedeljskih nagrad. Življenje ubira svoje poti," je zapisala igralka. Medtem ko je sama obležala doma, so njeni soigralci iz znanstvenofantastične komedije Vse povsod naenkrat na podelitvi nagrad slavili kar petkrat, tudi v kategoriji za najboljši film.

Med okuženimi je tudi Jamie Lee Curtis. Foto: Reuters
Med okuženimi je tudi Jamie Lee Curtis. Foto: Reuters

Ponekod brez vseh pravil

Ameriški mediji sicer pišejo, da v tednih, ko v Hollywoodu poteka več podelitev nagrad, na katerih se zbira ogromno ljudi, pravila glede protikoronskih ukrepov niso enotna. Na nekatere dogodke je mogoče priti popolnoma brez vseh ukrepov, kot so testiranje, nošnja mask in cepljenje, na drugih, kot so podelitev zlatih globusov in nagrade kritikov, pa so se odločili, da je pogoj za udeležbo negativni izvid testa na koronavirus ali cepljenje proti covidu-19.

Zdravstveni strokovnjaki so dejali, da niso presenečeni, da se je koronavirus med hollywoodsko elito v času, ko imajo zvezdniki veliko stikov in se pogosto družijo, hitro razširil. "To je pričakovano. Trenutno je veliko dogodkov v notranjih prostorih, v zraku pa kroži več virusov, od gripe do koronavirusa in drugih respiratornih virusov. Ljudje sedijo drug zraven drugega brez mask. Seveda bo sledil porast okužb," je dejal epidemiolog John Brownstein.