Glasbenik naj bi ju izločil iz posla, vrednega skoraj 200.000 dolarjev. Foto: AP
Glasbenik naj bi ju izločil iz posla, vrednega skoraj 200.000 dolarjev. Foto: AP

Jam Master Jay, ustanovni član raperske skupine Run-DMC s pravim imenom Jason Mizell, je bil leta 2002 ustreljen v svojem snemalnem studiu v New Yorku. Kar 22 let je trajalo, da so zadostili pravici in našli krivca.

V svojih besedilih in odrskih nastopih so bili znani po zagovarjanju proti prepovedanim mamilom. Foto: AP
V svojih besedilih in odrskih nastopih so bili znani po zagovarjanju proti prepovedanim mamilom. Foto: AP

Po enomesečnem sojenju na ameriškem okrožnem sodišču v Brooklynu, kjer so tožilci poklicali priče, ki so bile v studiu na usodno noč 30. oktobra 2002 – tudi Mizellovega prijatelja Tonyja Rincona, ki ga je eden izmed morilcev raperja takrat ustrelil v nogo – je porota v zveznih obtožbah umora pionirja rapa obsodila 59-letnega Ronalda Washingtona in 40-letnega Karla Jordana mlajšega. Ta naj bi po besedah prič svojim bližnjim tudi zaupala, da sta morilca. Grozi jima najmanj 20-letna kazen, pa tudi najvišja kazen dosmrtnega zapora.

Maja lani je bil tretji obtoženec, Jay Bryant, prav tako obtožen sodelovanja pri umoru, a njegovo sojenje bo ločeno.

Bližnji naj bi si po obsodbi oddahnili, žal jim je samo, da tega ni dočakala Mizellova mama. Po razsodbi je newyorški tožilec pojasnil, zakaj je toliko časa trajalo, da so primer razrešili. "Priče v snemalnem studiu so poznale morilce in bale so se, da se jim bodo maščevali, če bodo sodelovale z organi pregona in jih identificirale," je dejal Breon Peace in dodal, da so nekateri v strahu za lastno varnost celo pobegnili iz New Yorka.

Krivca sta bila namreč Mizellu dobro znana – Washington je bil njegov prijatelj iz otroštva, Jordan pa raperjev krščenec. Vsi so odraščali v isti soseski v newyorškem okrožju Queens. Povod za umor naj bi bil po besedah tožilcev poslovni spor zaradi distribucije kokaina v Baltimoru – glasbenik naj bi ju izločil iz posla, vrednega skoraj 200.000 dolarjev.

Imena moških so se v zvezi s primerom pojavljala že desetletja

Bližnji lahko zdaj začnejo
Bližnji lahko zdaj začnejo "celjenje ran". Foto: AP

Skupina Run-DMC, ki so jo sestavljali tudi Darryl "D.M.C." McDaniels in Joseph Simmons, znan kot DJ Run, je v 80. letih prejšnjega stoletja prispevala k temu, da je hiphop postal bolj še priljubljen. V svojih besedilih in odrskih nastopih so bili znani po zagovarjanju proti prepovedanim mamilom, za ameriško upravo za boj proti drogam so sodelovali celo pri javni kampanji.

Ko je uspeh pokojnika v glasbeni industriji v 90. letih minulega stoletja pojenjal, si je po podatkih tožilstva glasbeno kariero poskušal financirati s preprodajo kokaina. Z denarjem je hotel pomagati tudi bližnjim.

Branilci obtožencev sicer trdijo, da Mizella nista ubila. Obramba je sicer poklicala eno samo pričo – strokovnjaka, ki je pričal o krhkosti človeškega spomina, da bi diskreditirala priče tožilstva, ki pripovedujejo desetletja stare dogodke.

Imena moških ali vsaj njihovi vzdevki so se sicer v zvezi s primerom pojavljala že desetletja. Oblasti so Washingtona že leta 2007 javno imenovale za osumljenca.