Najbolj priljubljena evropska kraljica praznuje. Foto: EPA
Najbolj priljubljena evropska kraljica praznuje. Foto: EPA
Britanska in danska kraljica skupaj s francoskim predsednikom Francoisem Hollandom. Foto: EPA
Britanska in danska kraljica skupaj s francoskim predsednikom Francoisem Hollandom. Foto: EPA

Margareta II., ki je kraljica sicer postala po smrti očeta kralja Frederika IX, je 50 let na prestolu nameravala praznovati že januarja, a so večino dogodkov zaradi pandemije covida-19 prestavili. Danski prestol je sicer zasedla 15. januarja 1972, na dvoru so tako za jubilej ta konec tedna načrtovali vrsto dogodkov.

Sorodna novica Najbolj priljubljena evropska kraljica praznuje: na prestolu sedi že pol stoletja

Program ob 50-letnici njenega kraljevanja pa se je spremenil. "Kraljičina želja je bila, da program dogodkov zaradi smrti Elizabete II. prilagodimo," so sporočili iz danske kraljeve palače, kjer zastave plapolajo na pol droga, in dodali, da je to izraz spoštovanja do preminule britanske kraljice.

Med drugim so tako odpovedali vojaško parado pred palačo Amalienborg, kjer naj bi kraljica z balkona v družbi družine pozdravila množico. Prav tako se kraljeva družina s kočijo ne bo zapeljala po središču Københavna. Zabavni program ob obletnici je palača do preklica zamaknila.

Nekateri dogodki, kot so nastop v Royal Theatre’s Old Stageu, bogoslužje in nedeljski banket, se bodo vseeno zgodili, a v manjši izvedbi.

Margareta II. je novemu britanskemu kralju Karlu III. že izrekla sožalje in zapisala, da je bila njegova mama "zelo spoštovana in globoko ljubljena". "Bila je med največjimi evropskimi monarhi in vzgled vsem. Zelo jo bomo pogrešali," je v pismu še zapisala danska kraljica.

Do zdaj se je z nazivom evropske monarhinje z najdaljšo vladavino ponašala pokojna britanska monarhinja, zdaj pa ta pripada prav 82-letni danski kraljici.