48-letni MisuZulu ima dve ženi in tri otroke. Ali so tudi oni trenutno v Esvatiniju, ni znano. Foto: AP
48-letni MisuZulu ima dve ženi in tri otroke. Ali so tudi oni trenutno v Esvatiniju, ni znano. Foto: AP

48-letni MisuZulu kaZwelithini je na zulujski prestol sedel lani, po smrti očeta Goodwilla Zwelithinija, ki je bil duhovni vodja Zulujcev kar 50 let. V oporoki je za svojega naslednika imenoval prvega sina, ki ga je imel iz zakona z vplivno Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu. Ker je imel pokojni kralj zelo obsežno družino – imel je šest žena in vsaj 28 potomcev –, se je po njegovi smrti kljub jasni oporoki razplamtel boj za prestol in s tem vodenje okoli 11-milijonskega ljudstva Zulujev, enega večjih in s tem vplivnejših v Južni Afriki.

Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu je bila namreč sicer šele Goodwillova tretja žena, a ker je bila esvatinijska (oz. takrat še svazijska, država se je preimenovala leta 2018) princesa, hčerka tamkajšnjega kralja Sobhuza II., je ta ob poroki zahteval, da postane prva med kraljevimi ženami, t. i. "velika žena", njeni potomci z Goodwillom pa prvi v vrsti za prestol. Skladno s poročno pogodbo je Goodwill v oporoki za naslednika imenoval prvega sina iz omenjenega zakona, MisuZuluja, svojo "veliko ženo" pa za regentinjo.

Po smrti priljubljenega kralja, marca lani, pa je sledil zaplet: na dvoru se je oblikovalo več struj, vsaka je podpirala svojega kandidata za prihodnjega kralja. Ena skupina je trdila, da bi moral prestol zasesti Goodwillov prvi sin, princ Simakade, njegova mati, prva Goodwillova žena, kraljica Sibongile Dlamini, je ob tem v vrsto za prestol postavila še svoji dve hčerki, bratje umrlega kralja so medtem za naslednika oklicali princa Buzabazija, saj naj bi imel najtesnejši odnos z očetom. Vajeti je v roke vzela Shiyiwe Mantfombi, ki se je razglasila za začasno kraljico, dokler se družina ne poenoti glede naslednika.

Le dober mesec pozneje, konec aprila lani, so jo nepričakovano našli mrtvo. Takoj so se razširile govorice, da je bila 65-letna kraljica zastrupljena. Kraljevi ministrski predsednik in vodja največje stranke v državi, poglavar Mangosuthu Buthelezi, ki je obenem tudi vez kraljestva z južnoafriško vlado, je govorice zanikal, a priznal, da je "njena smrt presenečenje za vse člane družine". Pozneje je pojasnil, da je bila 65-letnica "bolna" in da je umrla po nekaj dneh v bolnišnici, po njegovih informacijah pa naj bi jo zdravili zaradi zastrupitve jeter.

Obljubil je tudi, da bodo pristojni opravili obdukcijo, rezultate pa predstavili javnosti, a dokončnega vzroka smrti niso nikoli razkrili. Nič čudnega torej, da trenutnega kralja (ki ga je tudi Shiyiwe Mantfombi v oporoki, pričakovano, imenovala za svojega naslednika in je bil uradno okronan avgusta lani) precej skrbi možnost "nenadne smrti". Ko so v noči na soboto nepričakovano mrtvega našli njegovega tesnega svetovalca, Douglasa Xabo, je na vrat na nos odpotoval v materino domovino na zdravstvene preiskave.

Zulujski premier Mangosuthu Buthelezi je pojasnil, da "so se pojavili sumi", da je bil Xaba zastrupljen. "Ko se je njegovo veličanstvo začelo počutiti slabo, je posumilo, da bi lahko bilo zastrupljeno," je dodal. Ker ni zaupal domačemu zdravstvu, "saj sta se oba njegova starša zdravila v Južni Afriki in potem umrla", je pomoč raje poiskal v tujini, je zatrdil Buthelezi.

Po smrti MisuZulujevega očeta in pozneje še matere so različne struje znotraj kraljeve družine na južnoafriškem vrhovnem sodišču izpodbijale ustoličenje MisuZuluja za kralja. A je bil ta avgusta lani na verski slovesnosti kljub še trajajočemu sodnemu postopku vseeno uradno imenovan za voditelja Zulujcev. Oktobra lani pa je v družbi južnoafriškega predsednika Cyrila Ramaphose takole podpisal uradni vladni razglas, da je novi vodja ljudstva Zulu. Foto: AP
Po smrti MisuZulujevega očeta in pozneje še matere so različne struje znotraj kraljeve družine na južnoafriškem vrhovnem sodišču izpodbijale ustoličenje MisuZuluja za kralja. A je bil ta avgusta lani na verski slovesnosti kljub še trajajočemu sodnemu postopku vseeno uradno imenovan za voditelja Zulujcev. Oktobra lani pa je v družbi južnoafriškega predsednika Cyrila Ramaphose takole podpisal uradni vladni razglas, da je novi vodja ljudstva Zulu. Foto: AP

Tiskovni predstavnik kralja MisuZuluja, princ Africa, je že nekaj ur pozneje potrdil, da je kralj v Esvatiniju, a obenem odločno zavrnil Buthelezijeve navedbe: "Kralju so opravili natančne, preventivne preiskave v kontekstu covida-19 in z ozirom na nenadno smrt njegovega tesnega svetovalca." Ob tem je namignil, da poteka načrtno širjenje dezinformacij, v povezavi s kraljevim zdravjem: "Očitno je v ozadju usklajena agenda in obupan poskus posredovanja neutemeljenih informacij, ki blatijo kraljevo dobro ime, javnosti."

Buthelezi je v odgovoru na očitke dejal, da se – čeprav je kralj nedavno za svojega tiskovnega predstavnika imenoval princa Africo – čuti dolžnega javnost obveščati o "tej skrb vzbujajoči situaciji".

Po poročanju AFP-ja in BBC-ja je v okolici zasebne bolnišnice nedaleč od esvatinijske kraljeve palače, kjer ima sedež trenutni kralj, zadnji afriški absolutistični vladar Mswati III., ki je obenem tudi Misuzulujev stric, močno poostreno varovanje.

Sorodna novica Drama na dvoru Zulu: po skrivnostni smrti kraljice regentinje za kralja imenovan njen sin

Zulujski kralj kot omenjeno nima nobene uradne politične vloge v Južni Afriki, velja pa za enega najmočnejših voditeljev v 60-milijonski državi, precej tudi po zaslugi karizmatičnega Goodwilla. MisuZulu kaZwelithini je skupaj s prestolom po očetu podedoval tudi precejšnje bogastvo, večinoma v obliki zemlje (kraljev sklad upravlja s skoraj tremi milijoni hektarjev zemlje v provinci Kwa-Zulu Natal), v lasti ima več palač in drugih nepremičnin, redno pa prejema tudi zajetno rento od južnoafriške vlade, 70 milijonov randov oz. 4,1 milijona evrov na leto.