James Michael Tyler po Prijateljih ni imel vidnejših vlog. Foto: AP
James Michael Tyler po Prijateljih ni imel vidnejših vlog. Foto: AP

Tyler je v priljubljeni NBC-jevi humoristični seriji vodjo kavarne Central Perk igral deset let, med letoma 1994 in 2004, ter je bil del stalne zasedbe skupaj z Jennifer Aniston, Courteney Cox, Liso Kudrow, Mattom LeBlancom, Davidom Schwimmerjem in Matthewom Perryjem.

"S to diagnozo se spopadam že skoraj tri leta. Zdaj sem v četrtem stadiju, poznem stadiju. Tako, da, na neki točki me bo verjetno ta rak vzel," je povedal Tyler junija in dodal, da hodi na kemoterapijo.

Sorodna novica James Michael Tyler, Gunther iz Prijateljev, se bori z rakom prostate

Ob tem je pojasnil, da je bil leto dni na hormonski terapiji, ki je "delovala izjemno", a je lani, sredi pandemije, rak napredoval in se razširil po celem telesu, vključno s hrbtenjačo, zaradi česar je imel spodnji del telesa paraliziran.

Na obletnici prisoten zgolj po Zoomu

Tylerjeva menedžerka in prijateljica Toni Benson je takrat za revijo People povedala, da Tyler kljub prognozi ohranja pozitiven odnos in "si želi živeti". "Čeprav je privezan na invalidski voziček, je zelo mobilen. Ima krasen odnos."

Da se bojuje z rakom, je Tyler sporočil, potem ko se je zgolj virtualno pojavil v HBO-jevi posebni epizodi Prijateljev, ki so jo prikazali maja. Lik Guntherja je bil med oboževalci serije izjemno priljubljen, zato si je še vedno želel biti del dogodka – pa čeprav ni mogel biti fizično prisoten na snemanju.

"Res sem si želel biti del tega in sprva bi moral biti z njimi na odru in sodelovati pri celotni obletnici. Iskreno, bilo je grenko-sladko. Bil sem zelo vesel, da sem bil vključen. Bila je moja odločitev, da sem se pojavil zgolj po Zoomu, saj nisem hotel zamoriti vsega," je povedal za Today. "Nisem želel, da bi se vse sprevrglo na, oh, in mimogrede, Gunther ima raka. "

Poleg Prijateljev je Tyler zaigral v več epizodnih vlogah na malih zaslonih, vključno s Sabrino, malo čarovnico leta 2001 in Mladi zdravniki (Scrubs) leta 2005. A Gunther iz Prijateljev ostaja njegova daleč najbolj prepoznavna vloga.

Kljub kemoterapiji je Tyler lani zaigral v dveh kratkih filmih, The Gesture and the Word in Processing, za kar je prejel več nagrad za najboljšo kratko vlogo.

Pokojnemu kolegu se je na Instagramu poklonila tudi Jennifer Aniston, ki je v Prijateljih igrala Rachel. "Prijatelji ne bi bili isti brez tebe. Hvala za smeh, ki si ga prinesel v serijo in v naša življenja. Tako zelo te bomo pogrešali #JamesMichaelTyler ?," je zapisala 52-letna igralka.