Princ se je v zadnjih letih od očeta in starejšega brata odtujil. Foto: EPA
Princ se je v zadnjih letih od očeta in starejšega brata odtujil. Foto: EPA

Karlu III., ki je na prestolu zgolj 18 mesecev, so pred kratkim odkrili raka. Diagnozo so mu postavili, ko se je zaradi benigno povečane prostate zdravil v londonski bolnišnici. Kralj ni zbolel za rakom na prostati, vrsta raka za zdaj ostaja neznanka. Čeprav se bo zaradi zdravljenja umaknil iz javnega življenja, bo 75-letni monarh še vedno opravljal državne posle, ki obsegajo pisarniška dela in zasebna srečanja.

Sorodna novica Britanskemu kralju Karlu III. odkrili raka

Karel III., ki je že doma, je o bolezni obvestil svoja sinova. Princ William se je sicer nedavno umaknil iz javnega življenja, da bi pomagal svoji ženi Catherine pri okrevanju po operaciji na predelu trebuha, a bo prestolonaslednik vskočil in izpolnil nekatere njegove dolžnosti.

V Združeno kraljestvo se vrača tudi princ Harry, ki od leta 2020 z družino prebiva v ZDA. Po poročanju tabloida The Sun so avtomobil najmlajšega kraljevega sina, ki se je odločil za obisk bolnega očeta, že opazili na zasebnem terminalu na kalifornijskem mednarodnem letališču Los Angeles. Princ, ki se je v zadnjih letih od očeta in starejšega brata odtujil, v svoji lanski avtobiografiji pa je kritiziral celotno kraljevo družino, potuje sam, prispel pa naj bi še danes – let traja približno 11 ur.

Biden: "Spopadanje z diagnozo raka zahteva upanje in pogum"

Premier Rishi Sunak, ki je bil nad novico o bolezni šokiran, je britanskemu vladarju že zaželel hitro okrevanje. "Ne dvomim, da bo kmalu spet pri močeh, in vem, da mu dobro želi vsa država," je dejal in dodal, da vsi mislijo nanj in na njegovo družino, obenem pa je poudaril, kako pomembno je, da so bolezen odkrili zgodaj.

Željam sta se pridružila tudi laburistični voditelj Keith Starmer in londonski župan Sadiq Khan. Ameriški predsednik Joe Biden, ki je zaskrbljen zaradi kraljevega zdravja, je poudaril, da spopadanje z diagnozo raka zahteva upanje in pogum. Dodal je, da z ženo molita za kraljevo hitro okrevanje.