Princ Henrik se je v javnosti zadnjič pojavil lani, ob 76. rojstnem dnevu svoje žene, kraljice Margrethe. Foto: Reuters
Princ Henrik se je v javnosti zadnjič pojavil lani, ob 76. rojstnem dnevu svoje žene, kraljice Margrethe. Foto: Reuters
Palača Amalienborg
Znamenita palača Amalienborg v Kőbenhavnu, v kateri živi kraljeva družina. Foto: Reuters

Princ Henrik se je kraljico Margrethe poročil leta 1967 in ob poroki dobil naziv kraljičin mož oziroma princ Henrik, čeprav si je močno želel postati kralj Henrik.

Ni obravnavan enakovredno
"Ni skrivnost, da je princ že vrsto let nezadovoljen s svojo vlogo in položajem v kraljevi družini, ni mu všeč niti naziv, ki mu ga je podelila danska monarhija. Njegovo nezadovoljstvo z leti samo raste," je dejala Lene Balleby, predstavnica danske kraljeve palače.

Dodala je: "Princ se je odločil, da po smrti ne želi biti pokopan v istem grobu kot njegova žena, kraljica Margrethe, kar je naravna posledica njegovega občutka, da ni obravnavan enakovredno."

Ballebyjeva je dodala, da je kraljica njegovo odločitev sprejela, piše Guardian.

Po danski kraljevi tradiciji je v navadi, da princesa dobi naziv kraljica, ko njen mož sede na kraljevi prestol, zato ni znano, zakaj Henrik ni postal kralj, ko je njegova žena začela vladati državi.

Zaradi Margrethe postal Danec
Princ Henrik se je upokojil lani, od takrat pa se je pojavil le na redkih javnih dogodkih. Večino časa preživlja na svojih zasebnih vinogradih v Franciji, čeprav sta s kraljico še vedno poročena in uradno živita skupaj.

Henrik je bil sicer rojen kot Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat v Franciji 11. junija leta 1934. Margrethe, ki je bila takrat še kronska princesa, je srečal v Londonu, ko je deloval kot diplomat. Ko sta se poročila, se je preimenoval v Henrika, se spreobrnil iz katoličana v protestanta in se odpovedal francoskemu državljanstvu ter sprejel dansko. Imata dva otroka, princa Frederika, ki je bil rojen leta 1968, in leto mlajšega Joakima.

Po tradiciji sta kraljeva zakonca pokopana skupaj. Za 77-letno kraljico je že znano, da jo bodo po smrti pokopali v katedrali Roskilde, in sicer v sarkofagu, ki ga je izdelal danski umetnik Björn Nörgaard. Kljub govoricam, da si Henrik želi biti pokopan v Franciji, so iz kraljeve palače palače to zanikali in zatrdili, da bo njegov grob na Danskem.