Foto: Reuters
Foto: Reuters

William in Catherine sta obdobje karantene izkoristila za močno kampanjo o pomembnosti duševnega zdravja in z videoklici javnosti omogočila majhen vpogled v zasebno življenje.

"Če bomo še naprej v karanteni, se bo pojavila velika potreba po tem, da bodo ljudje resnično morali paziti na svoje duševno zdravje, ga jemati resno in predvsem vedeti, kje lahko najdejo podporo," je v posebnem intervjuju za britanski BBC poudaril princ William.

Catherine je dodala, da se Britanci v tem času osredotočajo predvsem na fizično zdravje in skrbijo za redno rekreacijo, da pa ob tem pogosto pozabljajo na duševno zdravje. "Pomembno je, da ostajamo v stiku z bližnjimi, pa tudi če je to zgolj prek spleta. Moramo se pogovarjati."

Po njunem mnenju nikakor ne sme priti do tega, da bi ljudje začeli razmišljati o tem, da morda niso vredni obravnave oziroma podpore, saj trenutno obstaja tako velik pritisk v povezavi z zdravstvenimi obravnavami.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Princ Charles je imel zgolj blage simptome

William je priznal, da je bil precej nervozen, ko je za virusom zbolel njegov oče Charles. "Bil sem precej zaskrbljen, saj zaradi starosti spada v precej tvegano skupino." Je pa po njegovih besedah oče v preteklosti že prebolel številne okužbe, zato je bil optimističen, da si bo opomogel.

Princ Charles je imel zgolj blage simptome bolezni covid-19, zanj pa je bilo v času okužbe najtežje to, da se je moral ustaviti in se ni mogel več rekreirati na svežem zraku, kot to zelo rad počne sicer. "Resnično obožuje sprehode, zato ga je ta omejitev precej prizadela."

V izjemno tvegano skupino pa spadata Williamova babica in dedek – kraljica Elizabeta II. in vojvoda Edinburški, a poudarja, da poskušata storiti vse, da sta zaščitena in izolirana.

Šolanje doma tudi za njiju velik izziv

Tudi za njuno družino čas izolacije ni bil popolnoma preprost, vojvodinja Cambriška je poudarila predvsem težavnost domačega šolanja princa Georgea in Louisa ter princese Charlotte.

Vse skupaj jim pomeni velik izziv, a je v veliko pomoč to, da se držijo doslednega urnika. "Ne tega povedati otrokom, ampak v bistvu smo šolanje nadaljevali tudi med velikonočnimi prazniki. Počutim se precej zlobno," je priznala v smehu.