"Tudi v najtemnejših urah ne smemo podleči obupu." Foto: AP

Po napadu na Izrael oktobra lani sta princ William in Kate podala izjavo, v kateri sta obsodila Hamas. Kraljevi par naj bi bil "globoko prizadet" zaradi dogajanja. "Medtem ko Izrael izvaja svojo pravico do samoobrambe, bodo Izraelce in Palestince v prihodnje še naprej zaznamovali žalost, strah in jeza," so takrat zapisali v uradu princa in princese Walesa in dodali, da sta v mislih z žrtvami in njihovimi bližnjimi.

Visoko število smrtnih žrtev, ki vztrajno narašča, in obsežna škoda sta povzročila naraščajoče kritike Izraela in vedno več pozivov k prekinitvi ognja. K temu poziva tudi princ William.

"Še vedno sem globoko zaskrbljen zaradi strašne cene konflikta na Bližnjem vzhodu od terorističnega napada Hamasa 7. oktobra. Preveč ljudi je bilo ubitih," je v izjavi na družbenih omrežjih dejal William, prvi izmed članov britanske kraljeve družine, ki je javno delil svoje mnenje o dogajanju v Gazi.

Dodal je, da si tako kot številni drugi želi, da je spopada čim prej konec. Obenem je poudaril, da je ključnega pomena povečanje humanitarne podpore in pomoči Gazi ter, da so talci izpuščeni, poroča Daily Mail.

"Včasih se pomembnosti trajnega miru zavedamo šele, ko se soočimo s človeškim trpljenjem. Tudi v najtemnejših urah ne smemo podleči obupu," je še povedal in dodal, da se še naprej oklepa upanja, da je mogoče najti svetlejšo prihodnost.

V vojni je bilo ubitih najmanj 29.092 Palestincev

V napadu 7. oktobra je Hamas vdrl v južni Izrael, pri čemer je bilo ubitih približno 1200 ljudi, okoli 250 pa so jih vzeli za talce. Še vedno jih zadržujejo približno 130. Četrtina zajetih talcev naj bi bila mrtva, večino drugih so izpustili med teden dolgim premirjem novembra.

V vojni je bilo ubitih najmanj 29.092 Palestincev, večinoma žensk in otrok, navaja ministrstvo za zdravje v Gazi, ki je pod oblastjo Hamasa. Približno 80 odstotkov prebivalstva Gaze je bilo pregnanih z domov.