Britanski princ Harry in njegova žena Meghan prejšnji teden na igrah vojnih veteranov, Invictus Games, v Kanadi. Foto: Reuters
Britanski princ Harry in njegova žena Meghan prejšnji teden na igrah vojnih veteranov, Invictus Games, v Kanadi. Foto: Reuters

Časopis The Times je konec tedna razburil britansko javnost s poročanjem, da bi se lahko izgubljeni princ vrnil v domovino in začasno prevzel dolžnosti, ki se jim je pred štirimi leti odpovedal, s tem pa omogočil očetu, da se posveti zgolj svojemu okrevanju. Pri tem se je ugledni časopis skliceval na trditve tesnih prijateljev vojvode Susseškega, ki naj bi jim Harry zaupal, da sta se z očetom v zadnjih tednih "močno zbližala", zaradi česar bi bil "pripravljen spremeniti svojo odločitev in sprejeti odgovornost" ter pomagati očetu pri kraljevskih zadolžitvah, dokler ne ozdravi.

"V praktičnem smislu je logično, da bi družina stopila skupaj in podpirala kralja med boleznijo," naj bi bilo po navedbah dobro obveščenih virov The Timesa slišati po hodnikih Buckinghamske palače.

Kot je znano, so kralju Karlu III. nedavno, med pregledi ob rutinskem posegu, s katerim so mu zdravili benigno povečanje prostate, odkrili raka. Za kakšno vrsto rakavega obolenja gre, v Buckinghamski palači niso razkrili, so pa sporočili, da se kralj zaradi zdravljenja umika iz javnosti, pri čemer bo še naprej opravljal preostale, manj javne naloge. Ob tem so v palači pojasnili, da bo del očetovih obveznosti prevzel njegov prvorojenec in naslednik, valižanski princ William.

Ob novici, da ima oče raka, se je na vrat na nos v Združeno kraljestvo vrnil Karlov mlajši sin, Harry, ki z ženo Meghan in otrokoma Archiejem in Lilibet zadnja tri leta živi v Los Angelesu. Po navedbah "dobro obveščenih virov" britanskih medijev sta se Karel in Harry srečala za kakšno uro, nato pa je vojvoda Susseški odletel nazaj v ZDA.

Kralja Karla III. so v nedeljo prvič opazili v javnosti, odkar so mu diagnosticirali raka. Odpotoval je namreč na posestvo Sandringham v Norfolk. Še pred tem se je za 45 minut srečal z mlajšim sinom Harryjem. Čeprav naj bi princ želel očeta spremiti v Norfolk, so kralju to svetovalci odsvetovali iz strahu, da se
Kralja Karla III. so v nedeljo prvič opazili v javnosti, odkar so mu diagnosticirali raka. Odpotoval je namreč na posestvo Sandringham v Norfolk. Še pred tem se je za 45 minut srečal z mlajšim sinom Harryjem. Čeprav naj bi princ želel očeta spremiti v Norfolk, so kralju to svetovalci odsvetovali iz strahu, da se "Harryja ne bi rešili", navaja britanski časopis Evening Standard. Foto: Reuters

Konec prejšnjega tedna je nato Harry presenetil javnost, ko je v oddaji Good Morning America izrazil prepričanje, da bi očetova bolezen lahko znova zbližala razklano družino, in namignil, da bi se lahko kaj kmalu vrnil na Otok. Olja na ogenj špekulacij je nato z že omenjenim prispevkom prilil še The Times, a so jih v palači hitro utišali. Medijem so namreč neuradno (uradno se namreč palača na takšna poročanja ne odziva) pojasnili, da za tak razvoj dogodkov ni nikakršne možnosti.

Daily Mail tako navaja visokega uradnika v Buckinghamski palači, ki je dejal, da kralj "odločno vztraja pri stališču", da "ni nobene možnosti", da bi se vojvoda Sussex vrnil h kraljevskim dolžnostim". Ob tem naj bi bil kralj sicer "naklonjen izboljšanju odnosa" z mlajšim sinom v prihodnosti, a to ne bo vključevalo tudi uradne vrnitve princa Harryja v Kensingtonsko palačo, kjer je imel njegov urad sedež pred t. i. megxitom. Takšnega mnenja naj bi bil tudi Harryjev starejši brat William, s katerim sta, kot je znano, sprta.

Da se vojvoda in vojvodinja Susseška – kljub številnim tožbam, uperjenim proti sedmi sili – želita vrniti v ospredje, se sicer namiguje že kar nekaj časa. Ob odhodu iz Združenega kraljestva sta namreč podpisala kar nekaj donosnih pogodb z različnimi mediji oz. medijskimi hišami (samo za petletno "partnerstvo" z Netflixom sta dobila okoli 100 milijonov ameriških dolarjev), a je zanimanje zanju in za njune dobrodelne projekte v zadnjem obdobju začelo upadati.

Vnovična navezava na kraljevo družino bi to lahko spremenila, zato ni takšno presenečenje, da sta zakonca nedavno "za konkreten znesek" odkupila spletno domeno sussex.com. Domeno je leta 1995 registriral neki prebivalec Sussexa, ki se je preselil v ZDA. Na novi domeni sta zakonca Sussex postavila spletno stran s pomenljivim nazivom "Urad princa Harryja in Meghan, vojvode in vojvodinje Susseških", kar namiguje na to, da se nista (več) pripravljena odpovedati cirkusu, povezanemu z britansko kraljevo družino.

Čeprav sta se zakonca morala ob odhodu odpovedati nazivu njunih kraljevih visočanstev, jima je še vedno ostal naziv vojvode in vojvodinje, saj tega ni mogoče odvzeti, enako velja tudi za Harryjev naziv princ – ta namreč označuje okoliščine njegovega rojstva, ki so neizpodbitne. Zanimivo pa je, da sta se zakonca Sussex po smrti kraljice Elizabete II. odločila, da bosta naziva princ in princesa uporabljala tudi njuna otroka, skoraj petletni Archie in dve leti mlajša Lilibet, čeprav sta ob selitvi v ZDA trdila, da želita otrokoma omogočiti čim bolj normalno življenje.