Andrew v družbi obeh bratov, kralja Karla III. in princa Edwarda, ter sestre Anne stopa za krsto po ulicah Edinburga. Njegova oprava oz. odsotnost uniforme precej izstopa, kar je njegovim nasprotnikom verjetno dalo nekaj moralnega zadoščenja. Foto: Reuters
Andrew v družbi obeh bratov, kralja Karla III. in princa Edwarda, ter sestre Anne stopa za krsto po ulicah Edinburga. Njegova oprava oz. odsotnost uniforme precej izstopa, kar je njegovim nasprotnikom verjetno dalo nekaj moralnega zadoščenja. Foto: Reuters

Zaradi prijateljevanja z Jeffreyjem Epsteinom, ameriškim poslovnežem, osumljenim pedofilije in trgovine z belim blagom, ki je v zaporu naredil samomor, je na ugled princa Andrewa, tretjega kraljičinega otroka in drugega sina, že pred leti padla dolga senca. Ko so nato v javnost prišle informacije, da ga zaradi domnevne vpletenosti v pedofilsko afero preiskujejo ameriški organi, je vojvoda Yorški skušal svoje ime oprati z intervjujem za BBC-jevo oddajo Newsnight, a je z bizarnimi odgovori na vprašanja voditeljice Emily Maitlis dosegel ravno nasprotno.

Sorodna novica Krsta s kraljico Elizabeto II. pristala v Londonu

Maja 2020 je bil princ nato prisiljen popustiti pod pritiski javnosti in se je odpovedal "aktivni vlogi v kraljevi družini", še naprej pa je lahko uporabljal številne (pretežno častne) nazive. Vse se je spremenilo dobro leto pozneje, avgusta 2021, ko je Virginia Giuffre, ki ga je že predtem obtoževala, da jo je prisilil v spolni odnos, ko je bila mladoletna, proti njemu uradno vložila tožbo. Postopek se je končal na začetku letošnjega leta z večmilijonsko poravnavo. Točen znesek ni znan, Andrew pa je moral zajeten kupček denarja nakazati tudi organizaciji, ki se posveča žrtvam spolnih zlorab. Le malo predtem je Buckinghamska palača sporočila, da po odločitvi kraljice Elizabete II. Andrew ne sme več uporabljati naziva "njegova kraljeva visokost" ali katerega koli od številnih vojaških nazivov.

Bo ostal tudi brez naziva vojvoda Yorški?

Ostale so mu le medalje in čini, ki jih je pridobil med služenjem v vojski (med falklandsko vojno je na primer upravljal helikopter), nima pa več pravice nositi vojaške uniforme. Sočasno je steklo tudi več postopkov preimenovanja mnogo organizacij in ustanov, ki so nosile (ali še nosijo) njegovo ime. V parlamentarnem postopku je tudi pobuda mesta York, po kateri bi Andrewu odvzeli tudi naziv vojvoda Yorški. Zakon je za drugo branje predviden decembra, ob tem pa velja poudariti, da lahko tovrstne nazive – po zdajšnji zakonodaji – podeljuje in odvzema le monarh.

Trudil se je prepričati kraljico, naj ga rehabilitira

V zadnjih mesecih je po poročanju nekaterih britanskih medijev Andrew vztrajno lobiral pri kraljici, da bi mu vrnila vsaj del vojaških nazivov, skušal pa je biti tudi del javnih dogodkov. Kot je junija poročal The Telegraph, so ga videli na zasebnem kosilu, prirejenem ob sprejemu novih članov v red podvezice, ne pa tudi na enakem javnem dogodku. Menda naj bi zadnji trenutek Andrewa s seznama povabljenih črtala takratni valižanski princ Charles in njegov sin William.

Neki gledalec je Andrewa verbalno napadel in ga označil za
Neki gledalec je Andrewa verbalno napadel in ga označil za "bolnega starca". Foto: Reuters

Edini javni dogodek, ki se ga je Andrew letos udeležil, je bila spominska maša ob obletnici smrti princa Filipa, ko je Andrew v cerkev pospremil samo kraljico, zaradi česar naj bi besnela predvsem Charles in William, nezadovoljna pa je bila tudi večina britanske javnosti, ki ji Andrew zaradi svoje arogance in vzvišenosti že pred afero ni bil najbolj pri srcu.

Sorodna novica Krsto s pokojno Elizabeto II. prepeljali v edinburško katedralo sv. Egidija. Nekaj aretacij.

Eden izmed gledalcev nad Andrewa z vzkliki o "bolnem starcu"

Kot nakazujejo omenjena poročila in zadnji dogodki – Andrew je bil namreč edini Elizabetin potomec, ki je v ponedeljek za krsto po središču Edinburga hodil oblečen v civilna oblačila – novi kralj Karel III. ni naklonjen Andrewovi rehabilitaciji. Kakšno je mnenje javnosti o Andrewu, priča tudi ponedeljkov incident, ko je neznani gledalec med sprevodom začel princa zmerjati in ga je označil za "bolnega starca". Posredovala je policija, ki je moškega pridržala. Pozneje je sporočila, da so 22-letnika pridržali, ker je motil javni red in mir.

A kljub vsemu bo Andrewu dovoljena ena izjema: v ponedeljek, ko se bodo kraljici v palači Westminster še zadnjič poklonili njeni najbližji, bo lahko nosil uniformo. Kot neuradne informacije iz Buckinghamske palače navajajo britanski mediji, je bila odločitev sprejeta "na podlagi njegovega preteklega prispevka" k monarhiji in vojaški službi in naj bi bila želja same kraljice.

Za Harryja ne bo izjeme?

Drugačna pa naj bi bila odločitev še enega nazivov razrešenega princa, Harryja. Zanj tovrstna izjema ne bo veljala, poroča Independent, in to kljub temu, da je vojvoda Susseški brez vojaških nazivov ostal, ko sta se z ženo Meghan odločila zapustiti ožjo kraljevo družino in se odpovedati dolžnostim, torej po svoji volji, ne ker bi s svojimi dejanji umazal ugled kraljeve družine. Po nekaterih navedbah naj bi se Harry in Meghan že trudila prepričati kralja Karla in valižanskega princa Williama, naj tudi Harryju odobrita podobno izjemo, kot je bo deležen Andrew. Kakšna bo končna odločitev, bo videti že v ponedeljek.