Foto: EPA
Foto: EPA

V Edinburgu se je popoldne začela procesija s krsto s pokojno kraljico. Na čelu sprevoda, ki je iz palače Holyroodhouse krenil proti katedrali sv. Egidija, so bili prvorojenec pokojne, novi britanski kralj Karel III., ter njegovi sorojenci – princesa Anne, princ Andrew in princ Edward.

Hrastovo krsto, pokrito s škotsko kraljevo zastavo in vencem iz belega cvetja, je procesija v katedralo pospremila po osrednji ulici v mestu. V katedrali sv. Egidija, kjer bo krsta 24 ur, bo imela javnost prvič možnost obiskati umrlo kraljico, preden jo v torek odpeljejo v London.

Škotska policija je v nedeljo in ponedeljek aretirala tri ljudi. 22-letnico so aretirali, ker je imela transparent z napisom proti monarhiji, 74-letnika so v nedeljo aretirali, češ da je kršil mir, 22-letnik pa je bil aretiran v ponedeljek ob trasi sprevoda s krsto s kraljico.

V ponedeljek je eden izmed prisotnih ob trasi princu Andrewu, ko je ta hodil mimo, zaklical, da je "bolan star človek", nato pa ga je nekdo na silo potegnil stran.

Princ Andrew je bil namreč vpleten v številne spolne in pedofilske škandale, po pritiskih javnosti pa ga je palača razrešila uradnih dolžnosti. Princ Andrew je v tožbi Virginie Giuffre, ki ga je obtožila, da jo je spolno zlorabil, ko je bila najstnica, dosegel poravnavo. Ta vključuje tudi plačilo v neznanem znesku.

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA se je ob približno kilometer dolgi poti od palače do katedrale zbralo več tisoč ljudi. V katedrali pa so se že zbrali udeleženci maše, med katerimi sta bili britanska premierka Liz Truss in škotska premierka Nicola Sturgeon.

Kralj Karel III. je po maši v spremstvu kraljice žene Camille obiskal škotski parlament. Kralj, oblečen v škotski kilt, se je tam najprej sešel s škotsko premierko in vodji parlamentarnih strank. V govoru pred poslanci pa je poudaril, da je njegova mati tako kot on zelo občudovala škotsko ljudstvo.

Predsednica škotskega parlamenta Alison Johnstone je ob obisku Karla III. poudarila, da je bila Elizabeta II. prava prijateljica in podpornica škotskega parlamenta. Nicola Sturgeon pa je dejala, da je bila monarhinja navzoča ob številnih trenutkih, pomembnih za Škotsko. Škotski poslanci in poslanke so se preminuli kraljici poklonili z dvema minutama molka, poroča DPA.

Krsto so v nedeljo v spremstvu sedmih vozil s škotskega gradu Balmoral, kjer je kraljica umrla, odpeljali do škotskega glavnega mesta. Na poti do Edinburga so se umrli monarhinji poklonile množice, ki so se zbrale ob cesti.

Kralj prvič nagovoril parlament

Pred odhodom na Škotsko je kralj s kraljico ženo Camillo v Londonu obiskal parlament. Tam je sprejel izraze sožalja predstavnikov spodnjega in zgornjega doma parlamenta in jih nagovoril.

"Ko danes stojim tu pred vami, ne morem, da ne bi čutil teže zgodovine, ki nas obdaja in nas spominja na ključne parlamentarne tradicije, ki se jim posvečate člani obeh domov parlamenta," je dejal v prvem nagovoru parlamenta, odkar je na britanskem prestolu nasledil mater. Parlament je označil kot "živi instrument njihove demokracije", Elizabeto II. pa znova označil kot "zgled nesebične dolžnosti", ki da ji je "z Božjo pomočjo in njihovimi nasveti tudi sam odločen zvesto slediti".

Predtem je predsednik lordske zbornice John McFall, ki je kraljevemu paru izrekel sožalje v imenu vseh članov zgornjega doma parlamenta, pokojno kraljico označil kot "voditeljico in hkrati služabnico ljudi", ki je s svojo skromnostjo in integriteto vzbujala spoštovanje in zanimanje ljudi po vsem svetu.

Predsednik spodnjega doma Lindsay Hoyle je poudaril, da smrt kraljice občutijo po vsem svetu. Kot je dodal, so časopisi te dni polni kraljičinih fotografij, a najbolj ganljive so tiste, na katerih je skupaj s svojo družino. "Naša žalost je globoka, a vemo, da je vaša še globlja," je dejal.

Britanski kralj Karel III. je imel prvi nagovor parlamenta. Foto: AP
Britanski kralj Karel III. je imel prvi nagovor parlamenta. Foto: AP

S čustvenim poklonom tudi vnuka William in Harry

Umrli kraljici Elizabeti II. in babici pa se je poklonil tudi britanski princ Harry. Opisal jo je kot kompas in se ji zahvalil za nasvete. Ob tem je izrazil spoštovanje do svojega očeta kot novega kralja, Karla III.

Že konec tedna je čustven zapis babici namenil tudi princ William. "Ko slavimo življenje moje babice, njenega veličanstva kraljice – in žalujemo ob izgubi –, se vsi spominjamo, kolikim nam je bila v svoji zavezanosti služenju in dolžnosti kompas," je zapisal Harry in dodal, da je bila Elizabeta II. deležna spoštovanja in občudovanja na svetovni ravni.

Čeprav mu slovo prinaša veliko bolečino, bo za vedno hvaležen za vsa njuna srečanja – od prvih otroških spominov do trenutka, ko je kraljica spoznala njegovo drago ženo in objela svoje ljubljene pravnuke, je zapisal v objavi na svoji spletni strani Archewell.

Zahvalil se ji je za predano služenje, pametne nasvete in nalezljiv smeh, češ da se zdaj smejijo tudi oni, ko vedo, da sta z dedkom, pokojnim kraljičinim možem Philipom znova skupaj.

Kralj Karel III. je obiskal britanski parlament

Golob in Tanja Fajon sta se vpisala v žalno knjigo

Spominu na britansko kraljico se je z vpisom v žalno knjigo poklonil tudi premier Robert Golob. Na britanskem veleposlaništvu v Ljubljani je izrazil iskreno sožalje britanski predsednici vlade, kraljevi družini in britanskemu narodu ter prebivalcem držav Commonwealtha, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Premier je v žalno knjigo, odprto v spomin na britansko kraljico, zapisal: "Njenemu veličanstvu z vsem srcem. Spoštovanje."

Kraljičina predanost služenju skupnosti se je odrazila v izjemnem vladanju in prispevala k njeni dediščini kot eni največjih sodobnih političnih osebnosti, so pri tem sporočili iz premierjevega kabineta. Kot voditeljica države je dosledno krepila čut za skupnost, človečnost in sočutje. Bila je velika prijateljica Slovenije in bo vedno ostala globoko v naših srcih, so dodali.

Tudi ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je vpisala v žalno knjigo. Ob tem je dejala, da je pokojna kraljica svojemu narodu služila z modrostjo in zvestobo. "Vedno je znala na neki prefinjeni način voditi v težkih časih, tudi s humorjem, predvsem pa z odločnostjo, modrostjo najti težave in jih naslavljati," je dejala ministrica. Po njenih besedah bodo pokojno kraljico vsi v Sloveniji in po Evropi močno pogrešali, saj je "zaznamovala britansko zgodovino in dala pečat britanskemu narodu".

Zunanja ministrica Fajon se je vpisala v žalno knjigo