Princ Filip je umrl v 100. letu starosti. Njemu v čast polagajo šopke rož pred vsemi kraljevimi rezidencami. Foto: Reuters
Princ Filip je umrl v 100. letu starosti. Njemu v čast polagajo šopke rož pred vsemi kraljevimi rezidencami. Foto: Reuters
Princ Edward, najmlajši sin Elizabete in Filipa, zapušča grad Windsor z ženo Sophie. Foto: Reuters
Princ Edward, najmlajši sin Elizabete in Filipa, zapušča grad Windsor z ženo Sophie. Foto: Reuters

57-letni Edward, eden od štirih otrok Elizabete in Filipa, je mater z ženo Sophie obiskal na gradu Windsor danes dopoldne. Tam sta grof in grofica Wesseška preživela dobro uro, piše britanski The Sun. Ob odhodu sta pomahala množici ljudi, ki se je zbrala pred gradom. Objokana Sophie, Edward je bil za volanom, pa je zbranim novinarjem na kratko povedala, da je kraljica neverjetna.

Tudi princ Charles, princ Andrew in princesa Anne so že obiskali svojo mater.

Sorodna novica Po Združenem kraljestvu so zadonele topovske salve v čast princu Filipu

Kraljica bila pripravljena na smrt
Nekdanji kraljičin sekretar Charles Anson je za ameriški People povedal, da je bila 94-letna monarhinja pripravljena na Filipovo smrt – glede na to, da je zadnja leta imel veliko zdravstvenih težav. Sredi marca se je vrnil domov po večtedenskem bivanju v bolnišnici. Na zdravljenje so ga sprejeli zaradi okužbe, pozneje pa je uspešno prestal tudi poseg na srcu. Z britanskega dvora so takrat sporočili, da se princ počuti dobro.

Pred gradom Windsor, kjer je umrl princ Filip, se ves dan zbirajo ljudje. Foto: Reuters
Pred gradom Windsor, kjer je umrl princ Filip, se ves dan zbirajo ljudje. Foto: Reuters

Kot je povedal Anson, je kraljica o tem trenutku večkrat razmišljala, pri tem pa je skušala ostati čim mirnejša, kar ji je glede na značaj brez težav tudi uspevalo. "V letih, ko sem delal zanjo, je bila vedno mirna, ne glede na to, kaj se je dogajalo. Toda vseeno je za vsakega človeka to zelo katarzičen trenutek."

Anson je spomnil, da je princ Filip hitro sprejel podporno vlogo kraljici Elizabeti. "Nekaj ​​stvari, s katerimi sta se morala spoprijeti skupaj, je bilo težkih, a to je bil dolg zakon z veliko sreče." Kraljica in princ sta bila poročena 73 let, v zakonu so se jima rodili štirje otroci.

Pogreb bo 17. aprila

Princu Filipu pripada državniški pogreb, vendar naj bi si pred smrtjo zaželel zasebni pogreb. Manjša zasebna slovesnost z vojaškimi častmi bo potekala prihodnjo soboto v kapelici svetega Jurija na gradu Windsor. Pogrebna maša naj bi se začela z minuto molka po vsej državi ob 16. uri po srednjeevropskem času.

Tiskovni predstavnik Buckinghamske palače je ob tem sporočil: "Čeprav je to čas žalosti, bo žalovanje v prihodnjih dneh priložnost za praznovanje izjemnega življenja."

Pogreb bo zaradi pandemije covida-19 zelo omejen. Med drugim ne bo nobenega javnega žalnega sprevoda, bodo pa pogreb v živo prenašali prek televizije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vse do pogreba po vsej državi traja obdobje žalovanja. Glede na protokol kraljeva družina v tem času ne opravlja večine obveznosti in kraljica Elizabeta ne podpisuje zakonov, s čimer bi ti začeli veljati. Ustavila se je tudi politična kampanja pred majskimi lokalnimi volitvami.

Vojvoda Edinburški je imel skupaj s kraljico štiri otroke, osem vnukov in deset pravnukov. Foto: Reuters
Vojvoda Edinburški je imel skupaj s kraljico štiri otroke, osem vnukov in deset pravnukov. Foto: Reuters

Anson je še povedal, da bodo kraljico v prihodnjih dneh obkrožili ožji člani njenega zasebnega gospodinjstva. "Ima veliko družinsko podporo in tolažila jo bo tudi ogromna podpora z vsega sveta."

Sorodna novica Britanska kraljeva družina žaluje, umrl je princ Filip

Harry v karanteno ob prihodu v Združeno kraljestvo
Podporo bo kraljici prišel izkazat tudi vnuk, princ Harry. V Združeno kraljestvo se bo vrnil po več kot enem letu – potem ko se je odpovedal kraljevim dolžnostim se je z družino preselil v ZDA –, da bi se udeležil pogreba dedka, piše People.

V skladu z najnovejšimi smernicami glede covida-19 bo Harry verjetno moral preživeti nekaj dni v karanteni in se testirati na novi koronavirus, preden se bo pridružil svoji družini na pogrebu.

Sorodna novica Za pokojnim princem Filipom žaluje ves svet
Princ William in princ Harry. Foto: EPA
Princ William in princ Harry. Foto: EPA

William odpovedal udeležbo na baftah
Zaradi smrti dedka je princ William odpovedal udeležbo na 74. podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta, ki bo letos zaradi pandemije potekala virtualno. Princ William bo prvič po letu 2010, odkar so ga imenovali za predsednika Britanske akademije za filmsko in televizijsko umetnost, manjkal na baftah.